Certificate verzi vs. certificate de carbon!!



Este la modă astăzi să vorbești despre influența certificatelor de carbon în prețul energiei din România. Dacă ești om politic, formator de opinie, om de afaceri sau doar un simplu cetățean, acesta este subiectul pe care poți să-l abordezi în cele mai importante momente, subiect care-ți aduce, după caz, popularitate, voturi sau beneficii de altă natură. Cel mai des au profitat de acest subiect oamenii politici și în general cei care au tangență cu subiectul energie.

Ceea ce mi-a atras atenția însă, în mod deosebit, sunt certificatele verzi și certificate de carbon.

Ce înseamnă certificate verzi?

Simplu, “Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit un număr de certificate verzi, pe care le pot vinde pe o piaţă specializată, pentru un câştig în plus faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligaţi să cumpere aceste certificate verzi, care sunt în final plătite de toţi consumatorii, inclusiv de populaţie, în factura finală. Această schemă funcţionează în România încă din anul 2005.” Scria România liberă într-un material în 25.04.2018.

Modelul de “schemă de sprijin” pentru energia regenerabilă, în folosul „băieților deștepți” din energie.

„Schemă de sprijin”, de acest lucru are nevoie și Complexul Energetic Oltenia, tot de o „schemă de sprijin”. În ziua în care s-a vorbit despre plata unei sume, în factura consumatorului final pentru susținerea unei scheme de sprijin în folosul companiilor producătoare de energie pe cărbune, toată opoziția a sărit ca arsă. Mă întreb de ce nu o fi sărit ca arsă, atunci când a fost elaborată „schema de sprijin” pentru energia regenerabilă, pentru că toți românii regăsesc în facturile lor de energie plata CERTIFICATELOR VERZI.

Interesant de știut este că această „schemă de sprijin” pentru certificatele verzi, ajută COMPANIILE PRIVATE, pentru C.E.Oltenia, COMPANIE CU ACȚIONAR MAJORITAR STATUL ROMÂN PRIN MINISTERUL ENERGIEI, unii politicieni au sărit ca arși, atunci cand s-a adus în discuție o schemă de sprijin.

C.E.Oltenia, este cel mai mare producător de energie din România.

Mai mult decât atât, celebra companie Deloitte elaborează un studiu în martie 2019, „Energia regenerabilă în România: Potențial de dezvoltare la orizontul anului 2030”, în care ne spune clar că, conform directivelor U.E. până în anul 2030 și România trebuie să facă tranziția spre energia curată, energia regenerabilă. În acest studiu se vorbește de investiții de miliarde de euro ale statului român și evident ale producătorilor, proporțiile fiind relative, statul român 48-49 %, restul producătorii. Să nu uităm totuși că producătorii de energie regenerabilă, au beneficiat de investiții ale statului român prin “schema de sprijin” cu ajutorul căreia fiecare cetățean de pe teritoriul României platea și plătește pe factură certificatele verzi.

Deci?

În “războiul” certificate verzi vs certificate de carbon sau companii private vs. companii ale statului, câștigă întotdeauna companiile private din domeniul energiei. Interesant este că aceste companii nu sunt românești, un detaliu important totuși. Discuția este mult mai amplă și m-aș bucura, dacă ar fi abordată de oamenii care se pricep mult mai bine decât mine la astfel de analize. Da, știu, o să zică toți că acesta este viitorul, al energiei verzi, al energiei curate. Totuși, să nu uităm că Serbia, Ucraina, țări din apropierea noastră nu plătesc certificate de carbon dar totuși “poluează”.  Și, poate ar fi important de aflat cât la sută din poluarea mondială se datorează emisiilor de carbon.

Și să nu uităm că anul trecut, C.E.Oltenia, companie cu acționar majoritar statul român prin Ministerul Energiei, a beneficiat prin PNI de un ajutor al statului de vreo 50 milioane de lei. Prin același PNI, o companie privată, OMV în speță, a beneficiat de o sumă de vreo 10 ori mai mare.

Companie privată, exact, o companie care nu este în niciun caz a statului Român!

Articolul Certificate verzi vs. certificate de carbon!! apare prima dată în Impact In Gorj.





Cititi tot articolul