Lipsă acută de personal, aparatură extrem de învechită şi tot mai puţin sânge. Toate grupele sunt pe minus. E situaţia grea prin care trece Centrul de Transfuzii din Târgu Jiu. Conducerea instituţiei a făcut un nou apel către donatori să dea o mână de ajutor şi să salveze o viaţă. De la Ministerul Sănătăţii, cere sprijin să înlocuiască aparatele medicale vechi de aproape 40 de ani.
În prezent, la Centrul de Transfuzii din Târgu Jiu muncesc 11 persoane. Organigrama instituţiei are 52 de locuri, dar nu au fost ocupate niciodată toate. Este nevoie de bani, sume de care Centrul nu dispune şi cere ajutorul Ministerului Sănătăţii să schimbe faţa instituţiei.
Până acum, toate micile reparaţii s-au făcut din mila celor care au donat sânge. „A venit să doneze sânge patronul unei firme de instalaţii din Gorj. A văzut că ne ploua în cap şi a venit cu o echipă şi a făcut toate reparaţiile şi acum nu se mai infiltrează apa. Am primit, tot donaţie, trei calorifere şi un spaţiu mic de joacă pentru copii”, a spus Nicoleta Căluţoiu, directorul centrului.
Iar lipsurile sunt multe la Centrul de Transfuzii. „Ne confruntăm cu un număr redus al personalului. Ne-am dori din tot sufletul mai mulţi angajaţi, mai multe asistente medicale. Ne-am dori o aparatură care să fie mai nouă, nu cu o vechime de peste 30 de ani, mult peste uzura fizică şi morală a aparatelor care ar trebui să fie în funcţiune şi ne-am dori şi o autosanitară pe care, din păcate, nu o avem în dotare tocmai pentru a suplini numărul din ce în ce mai mic de donatori, pentru a avea o deschidere tot mai mare înspre a organiza acţiuni mobile, care ar fi o metodă de creştere a numărului de donatori şi de a ne asigura stocul de sânge care, de cele mai multe ori, se află la situaţii de avarie. Donatorii sunt tot mai puţini, bolnavii sunt mai mulţi şi facem greu faţă solicitărilor crescute ale unităţilor spitaliceşti mai ales că, în Gorj, avem opt unităţi de transfuzie”, a mai spus directorul Nicoleta Căluţoiu.
„Fără colegi, fără aparate”
Asistentele medicale şi cei doi medici lucrează peste program, însă orele suplimentare nu se plătesc. Îşi fac programul cu grijă ca să poată să beneficieze totuşi şi de câteva zile libere mai ales că sunt cu toţii suprasolicitaţi. „Suntem tot fără colegi, fără aparate. Posturile sunt aceleaşi. Suntem doar şase asistente. Doar 11 angajaţi şi ar trebui să fim 52. Donatori sunt puţini şi noi facem apel să vină oamenii să ajute. Suntem pe minus cu toate grupele. Puţin sânge. Aparatura este şi ea veche. De 30 de ani. În 2015, am primit două bănci de sânge, dar majoritatea e veche, o mai reparăm. Ne descurcăm foarte greu. Încercăm să supravieţuim. E multă oboseală, mult de muncă, încercăm să acoperim şi concediile”, a explicat Mihaela Corbeanu, asistenta şefă a instituţiei.
Clădirea în care funcţionează Centrul de Transfuzii a fost construită în jurul anului 1980. Are nevoie de multe reparaţii. „Nu am avut niciodată bani prinşi în buget, primiţi de la Ministerul Sănătăţii, care este proprietarul acestei clădiri, nu pentru investiţii şi reparaţii capitale, nici măcar pentru mici reparaţii care, până la urmă, se necesită într-o asemenea clădire. Ne-am dori şi noi o anvelopare a clădirii, asigurarea în toate încăperile a aerului condiţionat cel puţin în perioada verii. Ne dorim condiţii atât pentru donatori, cât şi pentru realizarea unui circuit corect al sângelui. Ar trebui în fiecare post să fie doi oameni. La noi, o asistentă suplineşte până la patru-cinci posturi fiindcă trebuie să acopere recepţia, sala de recoltare, expediţia. Dacă un donator cere lămuriri suplimentare, trebuie acordate şi nu dorim să ne influenţeze într-un fel negativ această suprasolicitare a personalului medical”, a mai adăugat Nicoleta Căluţoiu.