Fosta centrală termică din spatele Cinematografului Sergiu Nicolaescu, râvnită de soțul juristei-șefe a Primăriei Târgu-Jiu, înstrăinate însă în decembrie de Consiliul Local unei firme cu trei angajați, care face comerț pe internet, a fost transformată, în prezent, în laborator de cofetărie. În fosta centrală cumpărată de VERASTAR SRLcu 260.000 de lei vechi la finalul anului trecut se prepară prăjituri pentru unitățile deținute în municipiu de omul de afaceri Călin Lemnaru. Afaceristul declară că a închiriat spațiul de la cumpărătorul acesteia, l-a reabilitat, clădirea fiind în stare avansată de degradare, și a repus-o în folosință. Călin Lemnaru, subliniază că, deși și el a licitat prentru clădire a găsit această soluție, după ce a pierdut-o în favoarea VERASTAR SRL. La scurt timp după reabilitarea spațiului, Lemnaru a fost amendat de Poliția Locală pentru că a renovat clădirea, deși vecinii susțin că lângă centrală acesta a construit ilegal o anexă, pe 60 mp, acesta fiind obligat de autorități să o demoleze.
Centrala dezafectată și cu probleme din urmă, clarificate însă de autorități, este edificată pe o suprafață de 240 mp, dar autoritatea locală vinde doar 139 de mp din aceasta și terenul aferent de 160 de mp. Ulterior, în primăvara acestui an, primăria a constatat că în partea de nord a construcției, firma care deține clădirea și terenul de sub ea a construit o anexă în suprafață de peste 60 mp, apropiindu-se la un metru de zidul cinematografului, ilegal. Poliția Locală a constatat abuzul și a amendat proprietarul.
Călin Lemnaru, chiriașul spațiului, susține, în schimb, că Poliția Locală nu a amendat laboratorul pentru anexă, care era o baracă de fapt, ci pentru lucrările de modernizare făcute spațiului, chiar dacă în interior acesta nu este recompartimentat.
Interesant este că, pe 29 mai 2019 Consiliul Local Târgu-Jiu îi dă proprietarului drept de superficie și pe terenul cu anexa. Firma VERASTAR obține astfel încă 166 de mp superficie în spatele cinematografului, pe lângă cei 160 de mp, cu construcția, cumpărați în 27 decembrie 2018, urmare a unei licitații la care au participat cinci firme, trei s-au retras înainte de licitație, iar câștigătorul s-a confruntat doar cu una dintre acestea. Firma lui Călin Lemnaru, care devine chiriașul spațiului, participă la licitație, dar pierde centrala.Omul de afaceri licitează și pentru centrala de pe strada Minerilor, dar o pierde și pe aceasta în favoarea unei firme din București.Și firma din Capitală, la fel ca VERASTAR achiziționează spațiul și îl închiriază mai departe, de data aceasta Profi.
Proiectul cu dreptul de superficie este aprobat de 19 consilieri, fiind înregistrată o singură abținere a consilierei de la PMP, Daniela Grădinaru.
Magazinul de gene trăiește din chirie!
Diferența de 98 de mp din construcția respectivă, în prezent, este ocupată de două electropompe care, se spune, că vor ridica apa la blocurile din vecinătate în momente de secetă. În realitate, blocurile au patru etaje și nu au nevoie de aceste pompe.
Nu este exclus ca în viitorul apropiat și spațiul respectiv să ajungă la VERASTAR SRL, societate înființată în 2015, fără niciun angajat până în 2017 când înregistrează o persoană pe firmă, iar în 2018, încă două. În 2018, firma cu trei angajați are un profit net de peste 500.000 de lei.
VERASTAR SRL vinde produse cosmetice pe emag.ro sub numele de ,,Magazinul de gene”, dar interesant este că, în centrala dezafectată societatea nu s-a grăbit să comercializeze mascara, rujuri ori creme, ci să o închirieze firmei potente din Târgu-Jiu.
Vecinii centralei, supărați
Locatarii din zonă sunt supărați că pe clădire, Lemnaru a postat anunțuri prin care li se interzice parcarea în zona din jurul fostei centrale termice.Aceștia spun că patronul firmei VERASTAR, un anume Popescu, lucrează chiar cu potentul om de afaceri.Acest lucru este negat de Călin Lemnaru, care a explicat, ieri, pentru Gorjeanul că a cumpărat clădirea fostului CEZ, aflată în fața laboratorului, și a închiriat centrala. ,,Patronul firmei care deține fosta centrală termică nu este salariatul meu.Eu am închiriat clădirea, după ce am pierdut-o la licitație. Plătesc chirie lunar. Am reabilitat spațiul fără să îi fac modificări și m-am ales cu o amendă de la Poliția Locală. Dar asta este.Eu lucrez corect, iar acuzațiile care se aduc de diverși nu sunt fondate. Legat de parcări. Era normal ca în fața laboratorului să nu permitem parcări, pentru că centrala deține și terenul în cauză. Să nu uite vecinii că centrala și zona din jurul acesteia era până nu demult o toaletă publică, lucru care nu se mai întâmplă acum”, a declarat Călin Lemnaru, patronul complexului de pe Insuliță.
ANAMARIA STOICA