Bilanţ de august la Salvamont! Zeci de intervenţii pentru echipele de la Gorj

https://gorjeanul.ro/


Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna august a anului 2019, a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.

În această perioadă, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 527 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 786 persoane. Dintre acestea, 202 persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, iar 12 persoane, elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din păcate, 10 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, un număr de 389 de apeluri prin care anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii trecute s-au primit 1.576 de apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 892 de apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul de 684 de apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.
În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial și care dețin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați. „În luna august, la nivelul Salvamont Gorj am înregistrat 29 de cazuri la care am intervenit. În urma intervenţiilor echipelor noastre, 9 persoane au fost predate ambulanţelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă ori SMURD pentru transport la spital”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj şi preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România. Numărul mare de accidente cu care a debutat acest sezon de vară a determinat Salvamont România să tragă un semnal de alarmă și să lanseze în rândul iubitorilor de munte campania „Vara 2019 – vara responsabilității pe munte” prin care se dorește reducerea numărului de accidente montane.
Izabella Molnar



Cititi tot articolul