Agentul Gabriel Negoiță, condamnat primăvara aceasta la ani grei de închisoare pentru acuzații de corupție pe care el le-a respins mereu, transmite acum un avertisment pentru toți colegii săi. Acesta crede că prin sentința pronunțată împotriva sa a fost creat un precedent periculos, căruia îi pot fi victime și alți polițiști sau chiar funcționari publici. Negoiță susține că verdictul împotriva sa nu este bazat pe probe, ci pe simple declarații care, și în alte cazuri, pot să le creeze altor agenți probleme similare cu ale sale.
„Iată că s-a creat un precedent extrem de periculos… De acum înainte, conform sentinței penale 95/2019 a Tribunalului Gorj, oricine poate reclama un polițist, procuror, judecător, funcționar etc…pentru că nu i-a dat o soluție favorabilă și poate doar depune un denunț că în urmă cu ceva timp, fără a fi necesară data exactă, oră, loc, alte….a dat bani și gata. Nici măcar nu trebuie să aducă un minim de probe în susținere, contează doar denunțul și declarația soțului/soției…. Așa că …aviz amatorilor, care au polițe de plătit…. În Gorj se pare că o parte a magistraților au alte coduri penale și de procedură…. Și, revenind la problema mea, mă întreb ce rost mai are cercetarea judecătorească pe o perioadă destul de întinsă, peste 1,6 ani, dacă ești condamnat pe urmărirea penală??? Cât de ,,judecător” să fii să nu îți apreciezi propria cercetare judecătorească, să arăți singur că de fapt nu ești decât o marionetă, păpușată de personaje interesate????? Deși legea prevede cu totul altceva, timp de 2 ani am depus probe de nevinovăție, în situația în care în acuzare nu au existat probe, ci doar simple suspiciuni, însă nu contează ,,obligatoriu” a trebuit să fiu condamnat, deși există sentințe judecătorești definitive și soluții ale parchetelor neatacate. Deci, ești condamnat pentru că ,,ai luat mită” să-ți faci meseria și să-l trimiți în judecată pe mituitor, condamnat că ,,ți-ai traficat influența” pentru ca și cineva să beneficieze de o cercetare dreaptă și să obțină o soluție temeinică și legală…”, susține Gabriel Negoiță.
În luna aprilie, Negoiță a fost condamnat la 5 ani și 8 luni de închisoare pentru că ar fi primit de la mai multe persoane o șpagă totală de circa 1300 de lei. Banii, niște lemne și niște grinzi folosite la o construcție ar fi fost luați în timp, agentul promițând diverse influențe în dosare în care nu avea implicare directă, dar care îi vizau cei care i-ar fi dat bani. Polițistul a negat mereu acuzațiile, susținând că nu sunt nici reale și nici susținute de probe, într-un alt dosar bazat pe acuzații similare el fiind găsit nevinovat pentru că acolo procurorii chiar au recunoscut că nu au cum să susțină cele afirmate de denunțători. În cazul de față agentul a contestat pedeapsa și speră ca la Curtea de Apel Craiova, la toamnă, să dovedească faptul că este nevinovat. Dacă nu reușește, el va deveni, cel mai probabil, gorjeanul cu cea mai mare pedeapsă primită într-un dosar de fapte de corupție.
Gelu Ionescu