Federația Națională Mine Energie şi Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, care reprezintă interesele a 11.000 de salariaţi din Complexul Energetic Oltenia, au făcut un nou apel către premierul Viorica Dăncilă și ministrul Energiei, Anton Anton. Sindicatele din minerit solicită „o întâlnire de urgență” la sediul guvernului, pentru a discuta problemele stringente ale CE Oltenia, care necesită o rezolvare imediată.
Sindicatele din minerit vor să afle mai întâi detalii despre schema de sprijin la care se lucrează pentru CE Oltenia, în vederea achiziţionării certificatelor de carbon. Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara, zilele trecute, că în cazul în care CE Oltenia nu accesează schema de sprijin, „în următorii doi-trei ani se închide pe cale naturală”.
Pe lângă programul de investiţii al companiei, sindicaliştii aduc din nou în discuţie problema fronturilor de lucru. Ei le reamintesc oficialilor din Guvern că până în anul 2017 nu s-a făcut nimic în această privinţă, iar lipsa fronturilor de lucru pune în pericol realizarea stocurilor de cărbune şi, implicit, siguranţa sistemului energetic naţional. Modificarea legii pensiilor în ceea ce priveşte reducerea vârstei de pensionare ca urmare a condiţiilor deosebite de muncă este un alt subiect sensibil adus în discuţie.
„Ca puncte de discuţie dorim să supunem atenţiei d-voastră raportul Corpului de Control al Prim-ministrului, raport ce conţine date eronate referitoare la liderii de sindicat, la stocurile de cărbune, la investiţiile din Complexul Energetic Oltenia”, mai solicită sindicatele.
Acestea mai cer aprobarea în regim de urgenţă a strategiei energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050, afirmând că strategia ar fi blocată la Ministerul Energiei.
Alte solicitări
În plus, sindicatele din CE Oltenia vor să aducă în atenţia oficialilor guvernamentali „asaltul politic” asupra companiei, cerând ca ocuparea poziţiilor din organele de conducere ale CE Oltenia să fie făcută de persoane care se pricep şi au o calificare în domeniul energiei pe bază de cărbune. În caz contrar, „se pun în pericol toate proiectele la care actuala conducere împreună cu noi, sindicatele, în parteneriat cu secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, am lucrat pe parcursul celor doi ani”, mai spun sindicaliştii.
„Nu vrem să ne implicăm în administrarea companiei şi să sugerăm noi persoane competente sau persoane care ar putea conduce această companie, dar subliniem faptul că nu ne dorim ca această companie să se îndrepte spre insolvenţă. Nu vrem să punctăm, doamnă Prim-ministru, impactul social al unei astfel de situaţii. Revenim cu solicitarea de a organiza o întâlnire de îndată cu reprezentanţii sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia pentru a dezbate şi a lua hotărâri în sensul creării unui climat de linişte şi de muncă al angajaţilor CE Oltenia”, se arată în adresa semnată de Dumitru Pîrvulescu, preşedintele FNME, şi Adrian Marciuc, vicepreşedintele Federaţiei „Univers”.
I.IRINOIU