Apă potabilă pentru sătenii din Motru. „A fost o muncă de trei ani”


Locuitorii din satele componente și aparținătoare ale municipiului Motru vor fi, în sfârșit, branșați la conducta de alimentare cu apă. Deși investiția a fost finalizată în urmă cu patru ani, iar conducta le trecea prin fața gospodăriilor, oamenii nu au avut strop de apă la robinete. Motivul: constructorul ungar nu a fost de acord cu branșările individuale în perioada de garanție a lucrării. Primarul Gigel Jianu anunță că, în scurt timp, va fi posibilă racordarea cetățenilor din satele Roșiuța, Horăști, Ploștina, Însurăței, Leurda și Dealul Pomilor la rețeaua de apă potabilă.

Peste 3.000 de locuitori vor beneficia de această investiție începută în urmă cu mai bine de un deceniu. S-au cheltuit vreo 3,5 milioane de euro cu alimentarea cu apă, dar proiectul demarat prin Compania Națională de Investiții includea doar rețeaua publică de hidranți și cișmele stradale. Era nevoie de un alt proiect pentru branșarea locuințelor. „Lucrarea s-a finalizat în anul 2015, iar când am preluat mandatul, când să racordăm gospodăriile la rețeaua respectivă, ni s-a spus că nu se poate. Nu voiau că e lucrarea în garanție și nu voiau să strice garanția, invocau tot felul de probleme. Am rezolvat o parte dintre acestea, adică am achitat o datorie, după care ne-au pus tot felul de condiții, căutau nod în papură”, ne-a declarat primarul Gigel Jianu.

Cu apa la poartă
Sătenii au fost, evident, nemulțumiți. Deși conducta le trecea prin fața porților, oamenii nu s-au putut branșa. Fiecare s-a descurcat așa cum a putut. Au cumpărat baxuri de apă sau au apelat la fântâni și la o veche conductă cu apă menajeră a unei mine din zonă. „Oamenii au fântâni, dar pânza freatică a fost afectată de către minerit. În anumite localități, mineritul a introdus un sistem de alimentare cu apă, dar apa nu este potabilă, este doar menajeră. Au fost mari probleme cu apa”, a mai explicat Jianu.

S-au izbit de refuzul constructorului
În ciuda insistențelor autorităților de schimbare a proiectului inițial, constructorul, o firmă din Ungaria, a cerut ca lucrările să nu fie modificate cât timp sunt în garanție. Altfel, autoritățile locale pierdeau garanția în valoare de 1,6 de milioane de lei, bani în contul cărora constructorul ar trebui să facă eventuale reparații. Perioada de garanție pentru această lucrare expiră în anul 2021.
„Am căutat proiectul, am căutat documente, am analizat situația și am reușit abia acum să luăm acordul proiectantului rețelei, S.C. PECTA S.R.L. Odorheiul Secuiesc, pentru racordarea tuturor gospodăriilor. Evident că mai avem de trecut un pas, și constructorul să fie de acord, dar ce era mai important, cel care a proiectat rețeaua și-a dat acordul, cu condiția respectării unui consum mediu zilnic de 110 l/persoană. A fost o muncă de trei ani să-i conving. Vom face noi remodelarea, readaptarea sistemului, în condițiile în care consumul de apă depășește 110 litri/persoană/zi”, ne-a declarat primarul Gigel Jianu.

Cereri de racordare
După primirea avizului și de la constructorul S.C. Vegyèpszer Zrt S.A. Budapesta, aviz ce era condiționat de acceptul proiectantului, vor începe demersurile pentru racordarea gospodăriilor. Cererile de racordare se depun la sediul operatorului Aparegio – CED Motru din str. Calea Tismanei, nr. 18.
I.IRINOIU



Cititi tot articolul