Ansamblul folcloric ,,Cheile Oltețului”, care din 2019, este ansamblul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și al Căminului Cultural Polovragi, împlinește zilele acestea 71 de ani de activitate.
Anul acesta se împlinesc 71 de ani de la înființarea Ansamblului Focloric ,,Cheile Oltețului” conform afirmațiilor lui Titu Rădoi în cartea sa ,,Columnele Prezentului”, unde ansamblul era considerat ,,Emblemă a condiției actuale a satului românesc”. Autoritățile locale din stațiunea turistică Polovragi doresc să marcheze acest eveniment printr-un spectacol organizat în data de 18 iulie 2019, începând cu ora 18.00, pe scena din Vatra Târgului. Spectacolul va aduce pe scenă cinci generații de dansatori și artiști locali care vor repune în scenă suite la fluier și dansuri populare dar și soliști vocali care au fost și sunt membri ai ansamblului.
Un ansamblu cu tradiție
Conform spuselor reprezentanților ansamblului, până în momentul de față prin ansamblu au trecut aproximativ 800 de persoane în cei 71 de ani de activitate. Ansamblul a participat la mai multe festivaluri naționale și international, unde a luat premii care au marcat existența acestuia. A început cu un ansamblu de fluierași și băcițe, iar după doi ani s-au axat și pe dansuri populare. Ansamblul a fost coordonat, din 1948 până în prezent de Constantin Mesteacăn, Marin Chrițescu, Epure Gheorghe. Acum coordonator al lui este coregraful David Andreea. Este cel mai vechi ansamblu folcloric din județ fără activitate neîntreruptă în ultimii 71 de ani. Sub denumirea de Ansamblul Folcloric al Căminului Cultural Polovragi au participat la toate festivalurile, fie că a fost vorba despre Festivalul Naţional „Cântarea României” unde, începând chiar din 1976, a obţinut doar premiile I sau II pentru: bogăţia repertoriului, pentru autenticitate, pentru port popular şi, nu în ultimul rând, pentru interpretare şi continuând cu alte participări naţionale şi internaţionale, de unde s-au întors cu numeroase trofee, premii sau distincţii de Onoare. Din anul 1998 sunt introduse în repertoriul ansamblului suite de dansuri populare specifice şi din alte zone etnofolclorice ale ţării.
Tot atunci începe colaborarea cu Şcoala Populară de Arte din Târgu-Jiu, deschizându-se secţii externe ale acestei instituţii la Polovragi. Primarul comunei Polovragi, Gheorghe Epure, spune că printre participările mai importante ale ansamblului la concursuri şi festivaluri artistice sunt câteva, mai reprezentative. În data de 18 mai 1968, Formaţia de fluieraşi şi băciţe din cadrul Căminului Cultural Polovragi obţine locul I la faza judeţeană a Concursului artistic al Formaţiilor de amatori. În luna august a anului 1970, Ansamblul Folcloric al Căminului Cultural din Polovragi obţine Premiul de Argint la Festivalul concurs de la Constanţa, iar în anul 1981, Ansamblul obţine premiul I pe ţară la secţiunea „Ansamblu vocal”. Și în data de 15 octombrie 1987 ansamblul aduce un alt premiu I la Festivalul Naţional „Cântarea României”, iar pe 15 august 2002, Ansamblul Artistic „Cheile Olteţului” din Polovragi câştigă Premiul Special al Festivalului concurs al cântecului, jocului şi portului popular oltenesc, de la Tismana. Ansamblul Artistic „Cheile Olteţului” din Polovragi participă în luna august 2006 la un turneu de 12 zile în Italia, susţinând zece spectacole foarte apreciate de localnici. Turneul s-a desfăşurat cu prilejul înfrăţirii comunei Polovragi cu localitatea San Roberto, din comunitatea Versanto Dello Streto din regiunea Reggio Calabria. În luna mai 2007, Ansamblul participă la un turneu de cinci zile în Polonia, unde susţine două spectacole. În luna august 2008, Ansamblul Artistic „Cheile Olteţului” din Polovragi merge din nou în Italia pentru un turneu de 10 zile cu şase spectacole susţinute în comunitatea din Versanto Dello Streto în regiunea Reggio Calabria. Anul acesta ansamblul a participat și la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional al Măștilor Kukerlandia – Yambol, Bulgaria.
Izabella Molnar