“Anotimpurile” artistului fotograf Ionel Scăunașu, de răsunet la Severin


Expoziţia de fotografie “Anotimpuri”, ce poartă semnătura artistului fotograf gorjean Ionel Scăunașu, a fost vernisată, joi, 18 aprilie, la Clubul Artelor Open Mind al Palatului Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin.

Evenimentul a fost organizat de Palatul Culturii “Teodor Costescu”, în partenariat cu Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, coordonatorii proiectului fiind Albinel Firescu – șef secție Artă și Etnografie la Muzeul Județean Gorj, și Daciela Mâțu – muzeograf la Palatul Culturii “Teodor Costescu”. La vernisaj au participat autorul, cordonatorii proiectului dr. Albinel Firescu și Daciela Mâțu, prof. univ. dr. Ion Mocioi, managerul Palatului Culturii, oameni de cultură, iubitori de artă și media locală. În cuvântul sau, coordonatorul Albinel Firescu a facut o prezentare a autorului, ca “un artist vizual complet”. La rândul sau, domnul doctor în esteticăIon Mocioi a făcut o sinteză a lucrărilor fotografice expuse, concentrându-se pe simbolistica Ansamblului Sculptural “Calea Eroilor” și a hermeneuticii filozofice a lui Brâncuși.
Expoziţia artistului fotograf Ionel Scaunasu este rezultatul a opt ani de muncă şi intenţionează să reflecte atmosfera de poveste, unică a Ansamblului Monumental “Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu. Sunt expuse 40 de fotografii cu operele celebrului sculptor Constantin Brâncuși din cele două parcuri din Târgu-Jiu (Parcul Național “Constantin Brâncuși” și Parcul Coloanei), surprinse în toate anotimpurile anului. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 10 mai a.c.
Prezentată publicului gorjean cu ocazia aniversării a 80 de ani de inaugurarea Ansamblului Sculptural “Calea Eroilor” din Târgu Jiu, expoziția reprezintă un tribut adus “Sculptorului Luminii” și o contribuție cetățenească adusă Centenarului Marii Unirii. În fotografiile lui Ionel Scăunașu, prioritare sunt compoziţia şi povestea, dar şi valoarea emoţională a imaginii. Stilul său fotografic este în primul rând o reflectare a personalităţii şi a filosofiei artistului. “Arta mea este o interpretare personală a semnelor, simbolurilor, esențelor, dăltuite de Zeul Brâncuși pe <<Calea Sufletelor Eroilor>> de la Târgu Jiu, alcătuind o punte între Răsărit și Apus. Sufletul vrea să se elibereze și să zboare spre Lumină, într-o ordine ascendentă ca intensitate, urmând <<Calea spre ceruri>> creată de Demiurgul Brâncuși. În lucrările mele caut lumina, bucuria, sufletul lui Brâncuși, esența lucrurilor… Văd Arta ca o plimbare nesfârșită pe Axa Luminii, ca o cale spre perfecțiune”, ne-a declarat Ionel Scăunașu, autorul expoziției “Anotimpuri”.
Izabella Molnar



Cititi tot articolul