În timp ce autoritățile estimează o iarnă mai grea decât cea de anul trecut, sistemul energetic românesc întâmpină tot mai multe probleme.
Prețul energiei electrice a ajuns la maxime istorice, România a importat masiv din Ungaria, ANRE avertizează despre posibilitatea întreruperii livrărilor de gaze prn Ucraina, iar Bucureștiul ar putea rămâne fără căldură din cauza falimentului RADET.
La acestea se adaugă problemele specifice prin care trec Transelectrica și Electrica.
Aproape de pană generală de curent
România a fost de două ori în acest an aproape de o pană generală de curent electric, a declarat vineri Franck Neel, membru în conducerea Petrom și responsabil cu sectorul gazier.
Cel mai recent caz a fost săptămâna trecută, când a fost oprit un reactor nuclear la Cernavodă și centrala pe gaze de la Brazi.
Cauza o constituie lipsa capacităților de producție a energiei electrice.
Reamintim, pana generală de curent din 10 mai 1977 din România a creat pagube mai mari în economie chiar decât cutremurul devastator din 4 martie 1977.
O pană de curent de 6 ore ar costa 800 de milioane de euro, potrivit unui calcul realizat în luna ianuarie de Economica.net.
Prețuri record, importuri masive
România a importat la maximum energie electrică din Ungaria săptămâna trecută, iar recent prețul energiei a ajuns la peste 750 de lei pe fiecare MWh, dublu față de celelalte țări din regiune.
Situația vine în contextul în care România este în mod tradițional un exportator de energie.
Țara noastră vrea să acorde subvenții de 10 miliarde de lei Complexului Energetic Oltenia, argumentând în fața Comisiei Europene că, în caz contrar, compania ar intra în faliment.
Or, compania este vitală pentru ca România să nu aibă probleme în alimentarea cu energie. Complexul Oltenia produce o treime din totalul de energie. Societatea deține exploatările de lignit din bazinul Olteniei și termocentralele Rovinari, Turceni, Craiova și Ișalnița.
ANRE avertizează cu privire la Gazprom
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a avertizat recent că există riscul ca la iarnă să nu fie alimentați toți consumatorii cu gaze.
Problema izvorăște din conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Foto Hepta
Acordurile între Rusia și Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la 31 decembrie 2019. Cele două țări sunt ”la cuțite”, după ce Rusia a anexat Crimeea în anul 2014 și a sprijinit cu arme și luptători separatiștii din Donbass.
Anterior, Rusia a mai sistat alimentarea cu gaze în anii 2006 și 2009.
În acele momente, au fost oprite marile combinate chimice, iar termocentralele care asigurau încălzirea în marile orașe au trecut pe păcură.
Căldura și apa caldă în Capitală
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă, din cauză că Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) a intrat în faliment.
Activitatea de distribuție a energiei termice ar urma să fie preluată de o nouă societate înființată de Primăria Capitalei, respectiv Termoenergetica.
Primarul general Gabriela Firea susține că nu vor fi probleme în alimentarea cu căldură.
Însă administratorul judiciar al ELCEN o contrazice. ELCEN, care produce agentul termic distribuit de RADET, este în insolvență din cauza datoriilor neplătite de RADET.
Regia are de dat peste 3,6 miliarde de lei către ELCEN pentru căldura neplătită și penalitățile acumulate.
Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a avertizat recent că există riscul ca bucureștenii să rămână fără apă caldă în perioada următoare, deoarece Primăria nu își plătește datoriile curente. Acestea se ridică la 200 de milioane de lei.
Administratorul ELCEN a acuzat Primăria Capitalei că întârzie preluarea RADET de către Termoenergetica, cu scopul de a acumula datorii ce nu vor fi plătite niciodată.
Fără bani, nici ELCEN nu își poate plăti mai departe furnizorii. Mai exact, nu poate achita gazele naturale consumate de la Romgaz pentru a produce apa caldă și căldura.
În replică, Gabriela Firea a acuzat Sierra Quadrant că este interesată doar de comisioanele încasate.
Transelectrica a avut șef fără diplomă
La aceste probleme se mai adaugă una: Transelectrica – compania care gestionează sistemul energetic național – a avut un director fără diplomă de absolvire a facultății.
Marius Carașol, șeful companiei, a fost revocat recent de la conducerea acesteia, după ce presa a scris că a prezentat la angajare o diplomă falsă.
Mircea Coșea, președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, a declarat recent că există suspiciuni la investiții de 80 de milioane de euro în infrastructura informatică a companiei.
În privința acestor investiții a fost deja făcută o plângere la DIICOT.
Coșea a mai spus că fostul director secretiza multe acte.
Electrica a plătit echipamente care nu există
Nu este, însă, singurul scandal legat de cei aflați la conducerea companiilor energetice.
Electrica, societate care se ocupă de furnizarea și distribuția energiei, a propus de curând să acționeze în judecată o serie de foști șefi, din cauza unui prejudiciu de 235 de milioane de lei, la care se adaugă dobânzi și penalități de 47 milioane de lei.
Principala pagubă, în valoare de 224 de milioane de lei, o constituie o serie de investiții necesare activității de măsurare și consum la nivelul Electrica.
Aceste investiții, deși apar în acte, nu există în realitate, potrivit Curții de Conturi.
Post-ul ANALIZĂ | Problemele din sistemul energetic. Există riscul de a rămâne fără căldură și apă caldă în această iarnă? apare prima dată în Libertatea.