Accidentul colectiv de muncă produs în luna aprilie a acestui an la Stoina încă atrage repercusiuni. Săptămâna trecută, inspectorii de muncă gorjeni au decis aplicarea a două sancţiuni în valoare de 4.000 de lei fiecare în dosarul de cercetare deschis în acest sens de Inspectoratul Teritorial de Muncă.
„În domeniul securităţii sănătăţii în muncă, în perioada 23-27 septembrie 2019, au fost efectuate 23 de controale, fiind aplicate sancţiuni în valoare de 11.500 de lei, două dintre acestea, în sumă de 4.000 de lei fiecare, fiind aplicate în dosarul de cercetare deschis de către ITM Gorj în urma accidentului de muncă colectiv produs, la data de 18 aprilie 2019, în localitatea Stoina. Acestea au fost dispuse pentru nerespectarea, de către beneficiarul lucrării, a normelor stabilite de către Hotărârea de Guvern nr. 300/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru şantierele temporare sau mobile”, a declarat George Romanescu, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. În urma accidentului colectiv de muncă petrecut în luna aprilie la Stoina patru persoane au fost rănite după ce o traversă din podul aflat în lucru s-a prăbușit. „Poliţiştii au constatat că, în urma accidentului, o femeie, de 56 de ani, şi alţi trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 55 şi 58 de ani, toţi din municipiul Craiova, judeţul Dolj, angajați ai unei societăți comerciale, care efectua lucrări de construire a podului, au suferit leziuni, fiind preluați de echipajele ambulanței și transportați la spital”, a precizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, la scurt timp după producerea tragediei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Tot săptămâna trecută, Compartimentul Control Muncă Nedeclarată, din cadrul ITM Gorj, a întreprins un număr de 31 de controale care au vizat relaţiile de muncă dintre angajaţi şi angajatori, fiind aplicate amenzi în cuantum de 53.000 de lei.
De asemenea, s-au dispus 109 măsuri de remediere a deficienţelor constatate, obligatorii în sarcina angajatorilor.
Izabella Molnar