Ambulanțierul concediat și reîncadrat, sancționat la salariu


Un șofer de la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj, care a refuzat să transporte la București un bărbat rănit într-un accident de ATV, a fost sancționat la salariu. Și nu de către instituție, ci de către instanța de judecată.

Daniel Cojocaru și-a motivat refuzul, în scris, prin faptul că se simțea rău și avea amețeli, dar nu a plecat acasă, ci și-a dus tura la bun sfârșit. S-a speculat la vremea respectivă că șoferul nu a vrut să plece în cursă pentru că se apropia finalul programului, astfel că s-a așteptat să intre tura următoare în serviciu.

Victima, un bărbat de 46 de ani, din orașul Tismana, a fost operată cu întârziere. Medicii din Capitală nu l-au putut însă salva. Incidentul avut loc în urmă cu un an.

Anchetat disciplinar, ambulanțierul a fost concediat în luna martie. În vară, bărbatul a fost reîncadrat pe post, cu drepturile salariale la zi, printr-o decizie executorie, dar nedefinitivă, a Tribunalului Gorj. Conducerea Ambulanței Gorj a atacat sentința. „Dumnealui avea motive să nu vină la serviciu, dacă avea probleme de sănătate. Chiar dacă nu s-a simţit bine, trebuia să meargă la urgenţă, să-şi ia medical, ori dumnealui a stat la serviciu în continuare”, susținea managerul SJA Gorj, Constantin Mitroi.

Curtea de Apel Craiova a decis să admită apelul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj. Decizia de concediere a fost anulată, dar ambulanțierul a fost penalizat la salariu.

„Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa, în sensul că, anulând dispoziţia nr. 78/20.03.2019 emisă de pârât, reindividualizează sancţiunea aplicată contestatorului şi aplică acestuia sancțiunea prevăzută de art. 248 alin. 1 lit. d Codul muncii, respectiv reducerea salariului de bază cu 10% pe 3 luni, cu consecinţa deducerii sumelor rezultând din sancţiunea aplicată din cuantumul despăgubirii acordate. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Definitivă”, se arată în minuta din 7 octombrie a Curții de Apel Craiova.



Cititi tot articolul