Ansamblul Ionile CERCEL (AIC)


A fost înființat pe data de 20 iulie 2018 de către Consiliul Director al Societății Cultural-Științifice ,,RĂDINEȘTI-GORJ” (SCSRG), ca finalitate a Proiectului Atelier de Creație și Interpretare Artistică, Artă și Tradiție Populară realizat de voluntari CEZ, în valoare de 5.000 EURO și implementat de SCSRG în perioada 19 martie – 19 iulie 2018.
Ansamblului i s-a dat numele unui vestit lăutar din localitatea noastră. Cu suma de 5000 euro s-au cumpărat instrumente muzicale (viori, contrabas, țambal, acordeoane, chitare, naiuri) și s-au plătit instructorii de la Iancu Jianu, Craiova, Melinești și Dănciulești.
Activitatea a început cu elevi selecționați din Școala Gimnazială ,,CORNELIUS RADU” Rădinești, comuna Dănciulești la care au venit apoi elevi din Melinești, Tălpaș, județul Dolj și Stejari, județul Gorj, încât la ora actuală ansamblul numără 40 de copii și elevi de la grădiniță până la clasa a VIII-a. Activitățile instructiv-educative la țambal, contrabas, chitară și percuție sunt asigurate gratuit de președintele SCSRG, prof. dr. Constantin M. ARCUȘ în zilele de marți, miercuri și vineri în intervalul orar 16,00-19,00, iar duminica, între orele 9,00-12,00, prof. dr. Constantin M. ARCUȘ face repetiție cu Orchestra Ionile CERCEL. De necrezut, prin activitate intensă a instructorilor, a managerului și dirijorului prof. dr. Constantin M. Arcuș, începând cu luna iunie a anului 2018 formația muzicală a dat spectacole de Ziua Eroilor și Ziua Rădineștilor, apoi spectacole în comuna Zătreni și Livezi, județul Vâlcea, satul Leșile de lângă Craiova, pe 20 iulie 2018 în comuna Stejari și două spectacole la Universitatea din Craiova.
La Festivalul MĂRȚIȘOARE FOLCLORICE de la Stoina din 2 martie 2019, Ansamblul Ionile CERCEL a obținut locul I și suma de 400 de lei, care va asigura o parte din finanțarea deplasării la alte concursuri. Pe data de 17 martie 2019, între orele 11,00-13,00, la Căminul Cultural Rădinești a avut loc un frumos spectacol sub genericul ,,Mama, ființa cea mai dragă.” Evenimentul cultural a prezentat deosebit interes pentru un număr mare de locuitori din localitățile: Melinești, Tălpaș, Dănciulești și Stejari.
De asemenea, pe data de 5 mai a. c., de Ziua Dănciuleștilor, pe o scenă amenajată în aer liber, Ansamblul Ionile CERCEL (grup vocal și instrumentiști) a prezentat un frumos și bogat program artistic pentru sutele de săteni veniți la Târgul anual Dănciulești, pentru organele locale și județene, prezente. Se poate spune că Ansamblul muzical Ionile CERCEL a ajuns la un stadiu avansat, tinzând spre performanță doar cu sprijinul unor sponsori generoși și contribuția părinților care se bucură de nivelul artistic la care au ajuns, într-un timp scurt, copiii lor, cărora le mulțumim călduros și pe această cale.
Ce spectacole își propune, în continuare, AIC în acest an?
Spectacol la Monumentul Eroilor din Rădinești, sub genericul ,,Eroi au fost, eroi sunt încă”, între orele 9,00-11,00 (6 iunie 2019)
Participarea la Festivalul Național pentru Tarafuri George CĂTĂROIU de la Tismana (6 iunie 2019, după orele 15,00)
Spectacol prilejuit de Sesiunea Anuală a Societății Cultural-Științifice ,,Rădinești-Gorj” care aniversează 30 de ani de la înființare, 530 de ani de la prim atestare documentară a localității Rădinești și 46 de ani de la înființarea Muzeului Satului Rădinești, ocazie cu care se va lansa cartea Muzeul Satului Rădinești și se va discuta tema Muzeele sătești din zona de confluență a județelor Dolj, Gorj, Vâlcea. (29 iunie 2019)
Spectacol artistic prilejuit de Festivalul-Concurs al Cântecului și Portului Popular ,,Mariana Ionescu Căpitănescu” (30 iunie 2019)
Spectacol literar-muzical oferit de Ziua Școlii Gimnaziale CORNELIUS RADU din Rădinești (16 septembrie 2019)
1 Decembrie 2019, Ziua Națională a României și Sărbătoarea Crăciunului în perioda 3-31 decembrie 2019.
Începând cu 25 martie 2019, Societatea Cultural-Științifică “Rădinești-Gorj” a devenit prima Întreprindere socială cu specific educativ, cultural și științific din județul Gorj. Ceea ce se întâmplă la Rădinești este rezultatul unei munci calificate și serioase din partea instructorilor artistici, inclusiv a celor de la Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu, sub conducerea prof. dr. în matematici Constantin M. ARCUȘ. O formație muzicală cu perspectiva de a deveni un Ansamblu de cântece și dansuri Ionile CERCEL, ce va rivaliza cu formații similare de nivel, dacă există în județ și în țară. În continuare îi dorim noi și importante succese și un repertoriu din ce în ce mai bogat. Vivat, crescat, floreat Ansamblul muzical Ionile CERCEL din Dănciulești-Gorj
Marin I. ARCUȘ



Cititi tot articolul