Un magazin alimentar, un bar și un restaurant din județul Gorj se numără printre unitățile sancționate săptămâna trecută de către inspectorii sanitar-veterinari.
În cursul ultimei săptămâni, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în localitățile: Bălăneşti, Băleşti, Bâlteni, Bengeşti-Ciocadia, Bolboşi, Borăscu, Bumbeşti-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Cătunele, Cruşeţ, Dăneşti, Dragoteşti, Drăguțești, Fărcăşeşti, Godineşti, Hurezani, Ioneşti, Jupâneşti, Logreşti, Licurici, Mătăsari, Motru, Muşeteşti, Negomir, Novaci, Peştişani, Plopşoru, Prigoria, Rânca, Rovinari, Runcu, Samarineşti, Săcelu, Săulești, Scoarţa, Slivileşti, Stăneşti, Stejari, Stoina, Târgu-Cărbunești, Târgu Jiu, Tismana, Telești, Turceni, Turcineşti, Ţicleni, Urdari, Văgiuleşti, pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. ,,În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate următoarele sancțiuni contravenționale la unități din: Săulești, Slivileşti, Târgu-Cărbuneşti și Ţicleni: interzicerea livrării laptelui la unitatea de procesare de către două exploatații non-profesionale, pentru neefectuarea în ultimele trei luni a analizelor pentru determinarea criteriilor de calitate a laptelui crud, conform cerințelor Reg. (CE) nr. 853/2004; o amendă de 10.000 de lei la un magazin alimentar, întrucât angajata unităţii a depozitat în mod nesectorizat atât produsele alimentare congelate (peşte alături de carne de pasăre şi mici preformaţi), în aceeaşi ladă frigorifică, cât şi produsele alimentare refrigerate (produse din carne, lactate şi băuturi alcoolice – bere); o amendă de 10.000 de lei la un restaurant, întrucât spaţiile de prelucrare nu sunt întreţinute corespunzător şi nu sunt igienizate adecvat, iar în camera frigorifică de refrigerare se depozitează în mod nesectorizat legume alături de produse lactate; o amendă de 1.200 de lei unei persoane fizice pentru deţinere de suine neidentificate; o amendă de 1.200 de lei la un bar, pentru comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neautorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar