E nevoie de fonduri pentru conservarea casei în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși


Adevărată casă în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși a fost preluată de Primăria Peștișani și a fost introdusă în domeniul privat al comunei. Se intenționează conservarea elementelor din lemn care au mai rămas din imobilul aflat în satul Hobița. Este vorba de câteva bârne din lemn și alte materiale care mai pot fi recuperate.

Cosmin Pigui, primarul din Peștișani, a precizat că se fac demersuri pe lângă șefii Consiliului Județean Gorj pentru a prelua și Casa Muzeu, vizitată și cunoscută publicului din țară și din străinătate. Aceasta nu este însă casa în care s-a născut Brâncuși, ci doar un spațiu de vizitare, amenajat în perioada comunistă.

Autoritățile din Peștișani susțin că este nevoie să existe o singură casă memorială și sunt încrezătoare că vor primi un răspuns favorabil la solicitarea trimisă Consiliului Județean. Este nevoie de realizarea unui proiect unitar, pentru a se putea primi finanțare din bugetul national sau de la Uniunea Europeană.

Vox 1 Cosmin Pigui

Proiectul privind o casă muzeu dedicată lui Constantin Brâncuși la Hobița va fi realizat de specialiști în domeniu, autoritățile purtând deja discuții în acest sens la Ministerul Culturii și la Comisia Națională a Monumenelor. Este însă nevoie de un spațiu unde să fie amenajat viitorul imobil. Cheltuielile cu proiectarea vor fi asigurate din bugetul primăriei. Deși instituția nu deține terenul pe care se află Casa Muzeu „Constantin Brâncuși”, există varianta ca vechile bârne rămase să poată să fie integrate în clădirea actuală sau așezate în alt spațiu în apropiere. Soluția adecvată va fi identificată tot de specialiști în domeniu.

Vox 2 Cosmin Pigui 





Cititi tot articolul