Reţeta săptămânii – Prăjitură cu foi și cremă de zahăr ars


Ingrediente
Foi – 3 ouă, 10 linguri zahăr, 6 linguri ulei, 6 linguri lapte, 1 linguriță bicarbonat de sodiu stins într-o linguriță de oțet, 1 praf de sare, 550-600 gr făină superioară, 1 pliculeț zahăr vanilinat, 1 linguriță coajă rasă de lămâie
Crema – 200 gr zahăr, 200 gr unt 82% grăsime, 50 gr făină, 250 ml lapte, 1 linguriță esență rom, 1 linguriță extract de vanilie
Decor – 100 gr ciocolată + 10 ml ulei

Mod de preparare
Într-un bol se amestecă (cu mixerul) laptele, ouăle, zahărul, vanilia, bicarbonatul stins în oțet și uleiul. Se adaugă treptat făina și se amestecă.Se frământă până se obține un aluat omogen și nu se lipește de mâini. Aluatul se împarte în patru părți egale pentru 4 foi de mărimea unei tăvi 30x20cm.Se tapetează blatul de lucru cu făina și se întinde foaia cu merdeneaua. Se unge dosul tăvii cu ulei (strat subțire) și se așază încât să vină perfect până aproape de margini.Se îndepărtează surplusul de aluat și se coc foile una câte una în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, timp de 7-10 minute.Foaia e gata când devine ușor aurie la margini. La fel se coc toate foile, apoi se lasă să se răcească.

Crema
Într-o crăticioară se caramelizează 100 gr zahăr, se amestecă periodic.Când s-a format puțină spumă deasupra, se trage cratița de pe foc și se lasă să se răcească 1-2 minute. Se adaugă untul tăiat cubulețe și se amestecă până se topește.Se pune pe foc din nou, se adaugă 100 ml lapte și se lasă să fiarbă la foc mic până se topește caramelul. Restul de lapte se amestecă cu restul de zahăr și făina până se obține o compoziție omogenă.Când compoziția de caramel este omogenă se adaugă compoziția cu făina.Se amestecă încontinuu până se îngroașă, se ia de pe foc și se adaugă esența de rom + extract de vanilie. Crema se întărește când este rece.

Asamblare
Crema se împarte în trei părți. Prăjitura va avea patru foi și trei straturi de cremă.Pe o tavă de mărimea foii se așază prima foaie și prima parte de cremă. Se întinde într-un strat uniform, se continuă la fel și cu restul de foi și crema.Prăjitura se acoperă cu folie alimentară și se așază un blat din lemn + o greutate de cca 1 kg.Se lasă minim 6 ore să se înmoaie foile apoi se îndepărtează marginile.
Pentru glazură – se amestecă bine ciocolata topită cu ulei.
Se porționează și se așază pe platou. Se păstrează la rece.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru



Cititi tot articolul