Primarul Marcel Romanescu a confirmat faptul că instituția pe care o conduce a rămas anul acesta fără 16 milioane de lei în bugetul propriu, după ce Guvernul a decis să majoreze de la 1 ianuarie salariul minim din construcții la 3000 de lei. Firmele care activează în acest domeniu și care au contracte în derulare cu municipalitatea au trebuit să își majoreze prețurile finale cu care execută lucrările pentru primărie și așa s-a ajuns la situația amintită. Practic, patronii au trebuit să le ridice angajaților lefurile la 3000 de lei, dar au trebuit să ceară și mai mulți bani pentru lucrările prestate, în cazul de față pentru Primăria Târgu-Jiu. Marcel Romanescu spune că toate contractele pe care le are în derulare pentru acest an au deja acte adiționale prin care au fost majorate prețurile finale, municipalitatea trebuind să cheltuiască în 2019 cu 16 milioane de lei mai mult decât își programase anterior.
„Situaţia este dramatică, cel puţin din punct de vedere al nostru, dar şi al constructorilor. Avem în acest moment notificări de la toate societăţile care au câştigat licitaţii pe raza municipiului Târgu-Jiu pentru a reactualiza indicatorii în baza Ordonanței 114. Semnăm actele adiționale, însă, din punctul meu de vedere, Guvernul nu a luat în calcul și ceea ce înseamnă creșterea prețurilor la materiale, combustibili în amonte, unde este o mare problemă. Fiecare societate comercială din domeniul construcțiilor se aprovizionează de la o altă societate, în mare parte tot din domeniul construcțiilor, care a fost obligată să mărească la 3000 de lei salariul. Acea creștere se va regăsi în prețul produsului. Noi am reactualizat doar manopera de la firma care a câștigat licitația, pentru că așa ne obligă legea. Dar Guvernul nu a luat în calcul că și societățile care în momentul de față furnizează materiale de construcții au aceeași problemă, adică vor mări salariile la 3000 de lei și costurile se vor regăsi în materialele livrate societăților care lucrează în acest domeniu”, a menționat Marcel Romanescu.
Una dintre firmele, care este în situația de a cere mai mulți bani pentru contractele pe care le are cu municipalitatea, este chiar Edilitara, societate care aparține de Primăria Târgu Jiu. Directorul Alexandru Zaharia afirmă că a trebuit să crească salariile, dar și prețurile în așa fel încât să aibă în continuare contracte câștigate prin licitații publice. „Obligatoriu Ordonanța 114 din decembrie 2018 a venit cu modificări bugetar fiscale și mai ales în domeniul construcțiilor. Edilitara are și o componentă de construcții, din 514 angajați 91 lucrând în acest domeniu. Am fost nevoiți să mărim salariile. Ponderea fiind sub 80%, muncitorii nu beneficiază de reduceri de fiscalitate și nici angajatorul. Am dus salariul minim la 3000 de lei, fără sporuri, ceea ce este benefic pentru angajați. Noi suntem specializați pe construcția de drumuri, de asfaltări pe alei, pe parcări, iar această măsură e bună pentru că ne dă posibilitatea să păstrăm forța de muncă. Asfaltatori, pavatori, de exemplu, găsim din ce în ce mai greu. Prețul final al lucrărilor va fi și el mai mare. Ne ducem cu el pe beneficiar, fie că e Primăria Târgu-Jiu, în cazul nostru, sau alte primării cu care colaborăm. Majorarea manoperei de la 2080 de lei salariul minim pe economie la 3000 e o creștere de 47%. Când mergi la o licitație trebuie prețul reglat în așa fel încât să fii eligibil pentru a câștiga, dar și pentru a nu ieși în pierdere nici noi, nici beneficiarul”, afirmă șeful de la Edilitara.
Gelu Ionescu