Obștea Moșnenilor Colibășeni are sediu de lux! Construcția a costat 8,8 milioane de lei


Nici jumătate dintre membrii Obștii Moșnenilor Colibășeni nu au participat, sâmbătă, la inaugurarea noului sediu al acestei structuri, una dintre cele mai scumpe din județul Gorj, unii spun chiar că din țară. La eveniment au participat, în schimb, reprezentanții autorităților locale, șeful Ocolului Silvic Voineasa, personalul silvic al obștii, conducerea acesteia, avocatul Bogdan Ioan Tudoran care se ocupă de litigiile obștii și chiar și socrul acestuia, preot în județul Alba, care a și slujit la sfințirea edificiului. De fapt, acesta este compus dintr-o sală de ședință, șase birouri, un grup sanitar și anexe.

Obștea Moșnenilor Colibășeni și-a inaugurat noul sediu construit în satul Colibași, comuna Scoarța, la finalul săptămânii trecute. La clădirea cu etaj care a costat 8,8 milioane de lei s-a lucrat mai bine de un an, firma care a realizat edificiul fiind din Târgu-Jiu, lucrarea fiind încredințată direct societății comerciale respective.
De altfel, în ședința de sâmbătă, una cu scântei, obștea a aprobat alți 1,2 milioane de lei pentru aceeași clădire.
La eveniment a fost prezentă conducerea obștii, chiar dacă aceasta este contestată în instanță, tot Consiliul Reprezentanților și 68 dintre cei 189 de membri ai Obștii.

Placă cu fondatorii, în sala de ședințe
Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă susținută de trei preoți, doi din zonă, care au sfințit și o placă ce se află în sala de ședințe a obștii pe care sunt trecuți membrii fondatori și actuala conducere.
Inclusiv, avocatul este trecut pe această placă de marmură, acesta motivând în fața audienței că el este cel care s-a implicat în căutarea documentelor care au stat la baza litigiilor de înființare a acestei obști, care fusese înstrăinată unei firme private de către persoane din județele Vâlcea și Gorj.

Discuții în contradictoriu
Prima ședință în noul sediu a fost una tensionată, deși nu părea asta la începutul evenimentului, de câteva ori avocatul Tudoran amenințând membrii, care au contestat vociferând actuala conducere, cu poliția, asta deoarece anul trecut, cei care formează obștea au ales un nou Consiliu al Reprezentanților și un nou președinte în persoana lui Gabriel Andrița(acesta a fost, de altfel, în sala de ședințe și a menționat că el este, de drept, președinte al obștii).
La scurt timp după scrutin, fosta conducere nu a acceptat noii aleși astfel că între părți s-a deschis un litigiu aflat pe rolul Judecătoriei Brezoi, unde se află în judecată două dosare civile. Pe timpul discuțiilor în contradictoriu, invitații din afara obștii au părăsit sala, aici fiind vorba de reprezentanții Primăriei Scoarța și de cei ai Ocolului Silvic Voineasa.

Buget de 1,1 milioane de lei
S-a votat apoi bugetul de venituri și cheltuieli al obștii pe 2019, care a cuprins, printre altele, cheltuirea a 100.000 pentru realizarea unei noi stâne, 200.000 de lei pentru Biserica Colibași, 120.000 de lei pentru dotarea sediului, 200.000 de lei onorariu avocat, 10.000 de lei motorina pentru avocat, 10.000 cheltuieli auto, 2000 de lei asigurare auto și ITP-ul mașinii obștii, 7200 de lei chirie pentru sediul vechi și acordarea a 220.000 de lei pentru membrii obștii sub formă de dividende.
Practic, s-au împărțit astfel 1,1 milioane de lei ce vor fi cheltuiți în acest an, salariile personalului obștii ridicându-se la 125.000 de lei, plus contabilul care va încasa 19.000 de lei. Bugetul a fost votat și aprobat cu 11 abțineri.
La finalul întâlnirii s-a organizat o masă festivă, obștea plătind 150 de porții a câte 80 de lei fiecare. Din păcate, la masă au fost doar jumătate dintre cei estimați de organizatori.
Obștea Moșnenilor Colibășeni deține 1488 de stânjeni de pădure și gol alpin, împărțiți în doi munți, Turcinul Mare și Turcinul Mic, în zona comunei Mălaia, din județul Vâlcea.
A.STOICA

Personalul obștei va lucra în noul sediu! Cabinet medical încorporat
Obștea are președinte, vicepreședinte, secretar, casier, contabil și personal care răspunde de pădure și de golul alpin. Practic, acești salariați vor munci în sediul care cu tot cu dotări a costat obștea 9 milioane de lei. În incinta noului spațiu a fost prins și un cabinet medical, unde ar urma să fie tratați gratuit membrii obștei și chiar cetățenii din comunitatea locală. Cabinetul nu are încă dotări, ci doar o siglă la intrarea în încăperea care va fi folosită în viitor cu acest scop.
ANAMARIA STOICA



Cititi tot articolul