Complexul Energetic Oltenia a găzduit marţi, 14 mai, o întâlnire informală a ataşaţilor pentru energie, de la Bruxelles, în contextul preluării de către România, la 1 ianuarie, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Cu această ocazie, delegaţia a vizitat Termocentrala Rovinari şi Cariera Roşia.
„În cadrul acestei acţiuni au participat persoane din 23 de ţări, cărora le-a fost prezentat fluxul tehnologic de producere a energiei electrice pe bază de cărbune şi importanţa cărbunelui în sistemul energetic românesc pentru următoarea perioadă de timp”, a anunţat CE Oltenia.
Participanţii au avut astfel ocazia de a vedea cum funcţionează proiectele de mediu implementate, gradul de automatizare actual permiţând monitorizarea permanentă a valorilor emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în camerele de comandă ale grupurilor energetice.
De asemenea, membrilor delegaţiei le-a fost prezentată Cariera Roşia şi zonele eliberate de sarcini tehnologice, care au fost reconstruite, ecologizate şi redate în circuitul silvic.
Robert Tudorache, secretarul de stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre eforturile României de a contribui la procesul de decarbonizare asumat la nivelul UE, cât și despre importanța cărbunelui în mixul energetic național. „Suntem convinşi că, în urma celor vizualizate la faţa locului, ataşaţii pentru energie vor putea confirma la Bruxelles că, în România, energia electrică produsă pe bază de lignit a redus masiv efectele negative ale activităţii miniere şi respectă angajamentele de mediu asumate prin Tratatul de Aderare”, mai anunţă CE Oltenia.
Delegația a avut o întâlnire și cu autoritățile locale din Târgu-Jiu.
I.I.