Sancțiuni de peste 170.000 de lei, aplicate de comisarii din subordinea lui Giurcău


Astfel, pe parcursul lunii martie 2019, au fost încheiate un număr total de 126 de procese verbale în urma cărora au fost aplicate 88 sancțiuni, din care un număr de 46 cu amenzi contravenționale în valoare totală de 171 800 lei. În aceeași perioadă s-au înregistrat 36 reclamații. Valoarea produselor înlocuite sau a restituirilor s-a ridicat la 7.980 lei.
Referitor la acțiunile de control, acestea au fost structurate după cum urmează:
1. Desfășurarea de acțiuni de control pentru asigurarea cerințelor de securitate și/sau conformitate a produselor și serviciilor prin tematici naționale:
a) Acțiuni de verificare privind respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor funerare:
Nr. operatori economici controlați: 13;
Nr. operatori economici cu abateri: 11;
Valoarea produselor controlate: 66.455 lei;
Valoarea produselor cu abateri: 3.425 lei;
Număr sancțiuni aplicate: 13 din care 7 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 14.000 lei.
b) Acțiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea florilor, plantelor de apartament și de grădină, ornamentelor florale și a altor materiale destinate întreținerii acestora (pământ de flori, produse pentru îngrijirea plantelor, îngrășăminte etc), vândute direct și online.
Nr. operatori economici controlați: 27;
Nr. operatori economici cu abateri: 20;
Valoarea produselor controlate: 61.900 lei;
Valoarea produselor cu abateri: 4.352 lei;
Număr sancțiuni aplicate: 22 din care 6 avertismente și 16 amenzi în valoare totală de 16. 800 lei.
c) Acțiuni de verificare a modului de comercializare, denumire, marcare și etichetare a produselor textile.
Nr. operatori economici controlați: 16;
Nr. operatori economici cu abateri: 14;
Valoarea produselor controlate: 87.815 lei;
Valoarea produselor cu abateri: 14.975 lei;
Număr sancțiuni aplicate: 18 din care 10 avertismente și 8 amenzi în valoare totală de 23.000 lei.
d) Acțiuni de verificare a modului de comercializare a băuturilor non-alcoolice (cafea, ceai, derivate ale acestora etc.) prin dozatoare automate – au fost verificați 4 operatori economici, aplicându-se 6 sancțiuni contravenționale, 3 avertismente și 3 amenzi în valoare totală de 15.000 lei și s-au dispus măsuri de suspendare temporară a activității pentru 7 automate de cafea.
2. Desfășurarea de acțiuni de control pentru asigurarea cerințelor de securitate și/sau conformitate a produselor și serviciilor prin tematici proprii:
a) Verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la prestarea serviciilor în unitățile de alimentație publică și în structurile de primire turistice. Urmare a acțiunilor de control efectuate au fost aplicate 3 amenzi în valoare totală de 9.000 lei. Principalele deficiențe constatate au fost: nerespectarea condițiilor igienico–sanitare la prestarea serviciilor nealimentare și deficiențe de informare privind ingredientele alergene.
b) Verificarea respectării prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii. Au fost verificați cu preponderență marii retaileri, iar rezultatele acestor controale s-au concretizat în 4 amenzi contravenționale în valoare totală de 71.000 de lei, întrucât au fost identificate mai multe practici comerciale înșelătoare, din care exemplificăm: produse ale căror ambalaje erau inscripționate cu ”No 1 în Italia”, afirmație ce nu a fost probată de către vânzător; pachete de produse ce aveau atașate pe ambalajele colective informații cu privire la faptul că achiziția acestor pachete ar avea un beneficiu pentru consumatori deoarece prețul acestora ar fi mai mic decât cel al produselor vândute separat, însă fără a exista la comercializare și produsele vândute separat, astfel încât să poată fi demonstrată afirmația; legume și fructe a căror țară de origine afișată nu coincidea cu cea reală stipulată în documentele de proveniență și calitate. În vederea stopării acestor practici înșelătoare, au fost emise decizii de încetare a acestora.
Izabella Molnar



Cititi tot articolul