Ziua Tatălui 1- 12 mai 2019”


Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, în data de 9 mai 2010 (în a doua duminică a lunii mai). Conform acestei legi, Ziua Tatălui se va sărbători în a doua duminică a lunii mai. Tot cu aceeaşi ocazie s-a legiferat sărbătorirea Zilei Mamei în prima duminică a lunii mai. Rolul acestei iniţiative este acela de a sublinia importanţa fiecăruia dintre cei doi părinţi în viaţa de familie şi în universul copilului. Semnificaţia Zilei Tatălui este legată direct de poziţia unui tată în familie, precum şi în societate. Ziua Tatălui are o semnificație importantă, deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie, în particular, și la construirea societății, în general. Fiecare copil are nevoie atât de tatăl cât şi de mama sa, pentru a creşte într-un mod armonios. În etapele primare, atât tatăl şi mama rămân responsabili pentru luarea unor decizii importante legate de educaţie şi de creştere a copilului. La momentul actual, în lume, majoritatea ţărilor au societăţile patriarhale şi din această cauză taţii joacă un rol principal în luarea deciziilor mai susmenţionate. Stilul de viaţă al unui tată afectează copilul său. În cazul în care copilul este un băiat, el va încerca, cu siguranţă, să imite unele comportamente ale tatălui său, stilul său de viaţă. În cazul în care un tată poate stabili exemple bune de viaţă, într-un mod sănătos, este foarte probabil că băiatul le va urma. Un comportament parental şi stil de viaţă sănătos, pot constitui modele pentru copii şi pot astfel modela societatea într-un mod pozitiv. În acest fel, taţii pot contribui la dezvoltarea unei societăţi întregi.
Aniversarea Zilei tatălui oferă copiilor posibilitatea de a-şi exprima dragostea şi respectul pentru părinţii lor, un sentiment care are ca ţel consolidarea relaţiei tată-copil şi, în consecinţă, în dezvoltarea emoţională a fiecărui copil.
Grădinița cu Program Prelungit „Mihai Eminescu”, Târgu-Jiu, Gorj, condusă de director prof. ANA-MARIA BÎZDOACĂ, a marcat acest eveniment, în data de 10 mai 2019. Pe lângă activitățile cultural-artistice care s-au desfășurat la fiecare grupă, la nivelul unității de învățământ, în această zi a avut loc TOMBOLA „UN CADOU, PENTRU TATĂL MEU!”.
Folosind o varietate de modalităţi de colaborare care au presupus o implicare activă a părinţilor alături de copii şi educatoare, considerăm că, urmare a desfășurării activităţii „UN CADOU, PENTRU TATĂL MEU!”, au avut de câştigat copiiii, părinţii şi comunitatea locală, prin:
-familiarizarea copiilor şi părinţilor cu semnificaţia Zilei Tatălui şi cu modalităţile de sărbătorire a acestei zile;
-conștientizarea părinţilor cu privire la responsabilitățile unui tată și impactul acestuia în creșterea, dezvoltarea și formarea armonioasă a copilului său;
-lărgirea orizontului de cunoaştere a preșcolarilor, având parte de o experienţă concretă;
-determinarea unui număr cât mai mare de părinţi să îşi încurajeze şi să susţină copiii să participe la activităţi practice organizate la nivelul unităţii de învăţământ;
-trăirea emoţiilor pozitive şi stimularea stării de bine în actul de valorizare a cogniţiilor şi contribuţiei personale la învăţarea de tip nonformal;
-antrenarea copiilor şi părinţilor în acţiuni concrete de realizare/confecţionare a unor obiecte ce au fost valorificate, creând un buget al grădiniţei, care va fi folosit în scopuri caritabile.
Suma rezultată, va fi folosită pentru a face bucurii unor copii cu care viața nu a fost foarte darnică. Astfel că, personalul didactic, preşcolarii şi părinţii acestora au hotărât ca, în data de 31.05 2019, să se deplaseze la COMPLEXUL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU COPILUL CU HANDICAP, TG-JIU, GORJ şi la COMPLEXUL DE SERVICII ALTERNATIVE LA PROTECŢIA REZIDENŢIALĂ, TG-JIU, GORJ, unde vor face donații cu dulciuri, jucării, cărţi. Prin derularea acestui proiect, sperăm ca Ziua tatălui să intre în tradiția grădiniței noastre și ne dorim în primul rând … schimbarea de mentalitate şi de abordare a activităţilor instructiv-educative.
Prof.Ileana Lastoviețchi 



Cititi tot articolul