Cei 24 de însoțitori ai persoanelor cu handicap din comuna Bâlteni, care până acum erau angajați cu contract individual de muncă în acest sens vor deveni de luna viitoare șomeri. Primăria le-a transmis acestora că nu are fonduri alocate de la bugetul central pentru a le plăti salariile și, ca urmare, îi va trimite în șomaj. Oamenilor li s-a transmis că vor putea fi plătiți cu aceeași sumă de 1250 de lei ca indemnizație lunară, nu sub formă de salariu, dar banii ar fi obținuți în condiții mult mai dificile, după cum au explicat aceștia.
Primarul Vasile Vlăduleanu i-a chemat pe însoțitori la o ședință și le-a făcut cunoscută decizia luată, acesta refuzând să discute cu ziariștii pe marginea acestui subiect. „Domnul primar ne-a spus că are să ne dea și o veste bună și una proastă. L-am întrebat despre ce este vorba și a zis că ni se încetează contractele de muncă pentru asistenții personali ai bolnavilor cu handicap grav. A zis că ne trimite în șomaj. Vestea bună a zis că vom primi șomajul până la anul în martie. Va fi 450 de lei lunar. Ce de bani. O să ne bage apoi din martie, iar cărțile de muncă că a zis că e al dracului și se va zbate el pentru noi. Nu suntem de acord cu așa ceva. Stăm lângă bolnavi 24 de ore din 24, dacă renunță la noi cine îi mai îngrijește?”, a spus Angela Tătaru, unul dintre viitorii șomeri. Ea are grijă de 25 de ani de fratele, care a rămas paralizat în urma unui accident rutier. Într-o situație asemănătoare este Medonia Pupăză, care de 21 de ani e nevoită să își îngrijească permanent băiatul. „Domnul primar, dacă ar fi în situația mea nu cred că ar renunța. Nici dânsul nu renunță la angajații de la primărie și așa nici eu nu renunț la copilul meu. Trebuie să fie permanent alături de el. Cum nu sunt bani la primărie și ne dă acasă. Ce garanții avem că dacă plecăm în șomaj ne mai reangajează apoi?”, întreabă femeia.
Asistenții personali mai au o problemă greu de rezolvat, chiar dacă ar fi să accepte varianta șomajului.
Primăria le-a promis plata indemnizației de 1250 de lei, dar acest lucru ar fi aproape imposibil cât timp ei au contracte de muncă în care se precizează în ce condiții pot înceta acestea.
„Contractul nostru încetează nu din lipsă de bani, ci doar dacă se modifică încadrarea în gradul de handicap și persoana nu mai are nevoie de asistent, ceea ce nu e cazul, ori dacă persoana decedează și aici iar nu e cazul”, spune Aurelia Popescu.
Oamenii ar trebui să se ducă cu bolnavii la Comisia de Expertiză de la Târgu-Jiu pentru a modifica certificatele de handicap, astfel încât să nu mai fie nevoie de asistent personal permanent așa cum scrie acum în aceste documente, în baza cărora au fost încheiate contractele individuale de muncă.
Nimeni nu vrea să facă așa ceva, iar însoțitorii se gândesc să atace la instanță deciziile de concediere. Unii dintre ei spun că deja au contactat avocați care le-au transmis că au toate șansele de câștig în cazul în care se ajunge la proces.
Secretarul Primăriei Bâlteni, Marius Popescu, a transmis că deciziile de concediere se vor face în baza unei hotărâri luate recent de consilierii locali.
El spune că oamenii ar urma să încaseze mai mulți bani decât în prezent, deși însoțitorii nu cred acest lucru. „Am început procedura de concediere individuală. Data de emitere a deciziilor va fluctua în funcție de momentul comunicării. Se calculează minim 20 de zile de la data comunicării către fiecare salariat ce urmează să fie concediat. Din șomaj fiecare însoțitor ar primi circa 500 de lei, la care s-ar mai adăuga indemnizația de 1250 de lei, care e echivalentul câștigului net din plata de până acum a salariului minim pe economie. Practic, nu s-ar mai plăti contribuțiile către bugetul de stat. Datele de la Ministerul Finanțelor în baza cărora facem această restructurare arată că în anul 2020 la nivelul comunei vor fi prevăzuți 1,7 miliarde lei vechi. Banii tot ar fi puțini. Anul acesta bugetul s-a aprobat în luna mai. Pentru anul viitor se va ști cum stau lucrurile și domnul primar a dat asigurări că va prevedea din timp bani din bugetul local pentru a prelua aceste persoane, din nou, cu contract de muncă”, a transmis Popescu.
Nicio altă primărie din județ nu a dispus până acum concedierea însoțitorilor persoanelor cu handicap, unii dintre însoțitori discutând cu primarii altor localități despre situații similare. Oamenii au aflat astfel că doar Bâlteniul a recurs la o asemenea măsură.
„În 2009, când era criza, domnul primar tot așa ne-a trimis în șomaj și a zis că ne mai reangajează anul viitor. S-a întâmplat numai după ce a plecat dumnealui de la primărie, iar acum după ce a revenit văd că recurge la aceeași măsură ca să scape de noi. Dumnealor au salarii mari, dar la noi nu se gândesc”, a spus unul dintre însoțitorii care se pregătește să devină șomer de luna viitoare.
Gelu Ionescu