Fuziunea între Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia nu ar aduce beneficii nici pentru cei doi producători de energie, nici pentru stat şi nici pentru consumatori, susțin reprezentanţii Fondului Proprietatea, acţionar minoritar la cele două companii.
„În primul rând, legalitatea acestei propuneri este foarte discutabilă. O alăturare de companii de această natură ar genera îngrijorări privind un posibil ajutor de stat şi ar fi anti-competitivă. În al doilea rând, simpla transferare a profitului Hidroelectrica către CE Oltenia nu reprezintă o soluţie pentru redresarea acestei din urmă companii. CE Oltenia se găseşte într-o situaţie nefericită, neputând să plătească certificatele verzi şi are nevoie de o restructurare profundă, care să aibă loc cât mai curând. Altfel, viitorul sau va fi sever afectat”, spun oficialii Fondului.
În schimb, Sorin Boza agreează această idee. „Ar fi o soluție foarte bună. În Europa suntem singura țară care are producători monocolori. Germania, Polonia au producători integrați. În Polonia, un singur producător integrat deține 70% din piață. Este o soluție, nu este ușor de realizat și nici nu trebuie toată Hidroelectrica, doar o parte din ea. Trebuie voință politică. Achiziția de participație la Fondul Proprietatea nu e ceva imposibil. Trebuie văzută ca o salvare a sistemului energetic național și asigurarea independenței energetice a țării. Dacă noi nu am avea aceste costuri cu certificatele de CO2, am avea costuri de producție egale cu costurile pe hidro”, susține Sorin Boza, pentru reporteglobal.ro.
I.I.