Rectificarea bugetară, ultimul „cadou” de la Guvernul Dăncilă, nu îi mulţumeşte pe primarii din Gorj. Unii nu mai au bani nici de salarii, iar fondurile primite sunt infime pentru nevoile curente. „E de râsul lumii. Sunt extrem de puțini bani, nici nu mă așteptam”, s-a plâns primarul din Padeș. Situația este dificilă și la Motru, unde sunt probleme cu plata salariilor funcționarilor publici. „Am primit cam 20% din necesar”, a spus primarul Gigel Jianu. Se poate însă și mai rău. Sunt primării care nu au primit niciun leu la rectificare. Acum, primarii își pun speranța într-o viitoare rectificare, despre care au auzit că va fi în luna noiembrie.
Primăria Padeș a solicitat 800.000 de lei și a primit 30.000 de lei. „E de râsul lumii. Așa ceva… Mai bine dădeau banii la o altă comună, să facă măcar o treabă cu ei”, a răbufnit primarul din Padeș, Antonie Serafim. „Noi am cerut 800.000 de lei și am primit 30.000. Ce să fac cu banii ăștia?! Sunt puțini, nici nu mă așteptam. Mie nu mi-au dat nici măcar 10%”, mai spune Serafim.
Față de alte primării, la Padeș nu sunt probleme cu plata salariilor sau a indemnizațiilor persoanelor cu handicap. „Sunt cu banii la zi, dar la începutul anului ne-au dat niște bani, iar acum îi cer înapoi, vreo 4 miliarde (n.r. lei vechi). Se aude de o nouă rectificare, dar, sincer să fiu, nu mai am nicio speranță. Nici de la Consiliul Județean nu am primit la rectificările astea. Numai de m-au amăgit. 20.000 sau 30.000 de lei. Ce să faci la o comună cu 5.000 de locuitori cu acești bani?”, spune edilul din Padeș.
Facturi neachitate, cofinanțări neasigurate
În plus, sunt probleme cu asigurarea cofinanțărilor pentru proiectele de investiții. „Am proiecte și am cofinanțare 26 de miliarde de lei vechi, iar mie îmi dau 30.000 de lei. Avem facturi pe PNDL depuse la ei și neachitate. Nu mă vait de o rețea de apă, dar mă vait de școli, pentru că au început lucrările și trebuie finalizate. Sperăm ca până la sfârșitul lunii să se pună acoperișul la școala din Padeș. Mi-ar fi trebuit bani și pentru alte investiții, pentru monumentul de la Padeș, pentru că de câte ori am fost la Consiliul Județean, mi s-au promis bani, ultima dată 5 miliarde. Lucrăm la studiul de fezabilitate, am făcut un contract cu arhitectul, trebuie să-i dau omului banii. Oricum, din ăștia 30.000 de lei plătesc măcar studiul de fezabilitate pentru acest monument”, a precizat Antonie Serafim.
Motru: Sumele sunt nesemnificative
„Suma primită la rectificare reprezintă cam 20% din necesar, din ce am solicitat”, ne-a declarat primarul din Motru, Gigel Jianu. Banii primiți, puțin peste 3 milioane de lei, vor fi folosiți pentru plata salariilor angajaților primăriei. „Această sumă o voi folosi, în mod special, pentru plata salariilor și cu ce o să mai găsesc prin buget, vreau să achit și iluminatul stradal pentru încă o lună. Nu am probleme cu plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap și a însoțitorilor, am bugetat până la sfârșitul anului. Am preferat ca problemele să fie la funcționari. Am considerat că persoanele cu handicap au deja probleme și nu trebuie să mai venim noi suplimentar cu problema asta”, a mai spus Jianu. Primarul speră să primească fondurile necesare la rectificarea de buget de luna viitoare. „Sumele repartizate sunt nesemnificative. Evident că sunt nemulțumit de banii primiți. Nu s-au respectat prevederile Ordonanței 12/2019, când sumele rezervate urmau să fie împărțite conform unor machete, machete pe care le-am completat, care au fost verificate la finanțele județene, au ajuns la Ministerul de Finanțe, iar prin această ordonanță guvernul se angaja ca până la data de 5 septembrie să dea hotărâre de guvern cu rectificarea, ținând cont de necesarul fiecărei UAT. Nu s-a întâmplat acest lucru. Mai există o rectificare de buget în luna noiembrie, o rectificare care este în fiecare an, și sunt convins că atunci voi primi necesarul pentru funcționare. Este evident că noul Guvern va avea o soartă foarte grea. Eu văd bine ce se întâmplă, cât este de greu să vii să guvernezi, chiar și local, cum e Motru, după o guvernare pesedistă. Ai foarte multe probleme de rezolvat”, a conchis Jianu.
Zero lei pentru 17 primării
Sunt însă și 17 primării care nu au văzut niciun leu. Este și cazul Primăriei Bengești-Ciocadia. „Nu am primit niciun leu, nu știu care a fost motivul. Mi s-a spus că este o greșeală și că se va rezolva situația. Sper să se întâmple asta, pentru că de luna viitoare nu o să pot să dau salariile. Noi am cerut 220.00 de lei, dar nu am primit niciun leu. Nu e posibil așa ceva”, a spus primarul Victor Geogia.
Chiar dacă sunt destinate să acopere doar cheltuielile de funcționare, sumele tot sunt mult prea mici, se plâng primarii. Mai ales că, din acest an, primăriile trebuie să achite și indemnizațiile persoanelor cu dizabilități, drepturi suportate până acum din bugetul național.
IRINA IRINOIU