Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu”



La Gorj s-a împământenit tradiția ca, anual, să fie invitați la Târgu Jiu slujitori împătimiți ai cântecului din toate zonele românești care, împreună cu specialiști de prestigiu, își amintesc de Maria Lătărețu.

În semn de omagiu adus marii interprete, anul acesta se va organiza, la Târgu Jiu, cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului-concurs ce îi poartă numele.

Și de această dată festivalul se adresează soliștilor vocali și instrumentiști neprofesioniști (neangajați într-o instituție profesionistă de spectacole).

Secțiunile din concurs:

  1. a) soliști vocali;
  2. b) soliști intrumentiști.

Pot participa soliști vocali și soliști instrumentiști (băieți/fete), cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani. Fiecare concurent se prezintă cu două piese: doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic, fără acompaniament și o melodie ritmată, cu acompaniament orchestral.

Preselecția Județeană pentru Festivalul Cântecului Popular Românesc Maria Lătărețu va avea loc marţi, 29 octombrie 2019 între orele 11:00 – 13:00 la Casa de Cultură a Sindicatelor în Sala de Repetiție a Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului.

Laureații cu Marele Premiu și Premiul I obținute la edițiile anterioare ale Festivalului nu pot participa în concurs.

Concurenții sunt așteptați în ziua de 4 noiembrie 2019, înainte de începerea preselecțiilor, la sediul Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu Jiu (Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu Jiu).Cei care vin de la distanțe mari pot sosi din data de 3 noiembrie 2019.

Preselecția se va desfășura în data de 4 noiembrie, începând cu orele 15.00, în prezența juriului național.

Repetițiile cu orchestra se vor desfășura în fiecare zi de concurs, începând cu 5 noiembrie, ora 9.00, la sediul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Acompaniamentul orchestral, pe toată durata festivalului, va fi asigurat de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu.

Spectacolele-concurs se vor desfășura în zilele de 5 și 6 noiembrie, ziua de 7 noiembrie fiind rezervată decernării premiilor.

Pe lângă spectacolele din Festival, pot avea loc și alte manifestări culturale, care vor marca drumul de cântec al Mariei Lătărețu de la Bălcești la Târgu Jiu și vor readuce în memoria gorjenilor tradiții folclorice și nestemate din lada de zestre.

În serile de 5 și 6 noiembrie, după spectacolele-concurs, se vor desfășura recitaluri oferite de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Ansamblul folcloric „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, precum și de invitați ai acestora.

Și anul acesta festivalul se va încheia cu un spectacol de excepție (7 noiembrie 2019) susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și invitați ai acestuia.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalități de seamă din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folcloriști, interpreți, redactori muzicali, profesori, dirijori), precum și din personalități locale.

Aceștia vor aprecia calitățile interpretative, repertoriul, autenticitatea portului, prezența scenică, cu note de la 1 la 10, într-o fișă individuală, pe baza căreia, prin centralizare, se va decide punctajul fiecărui concurent.

Juriul are latitudinea de a redistribui premiile și poate clasa doi concurenți pe același loc, în funcție de rezultatele din concurs.

Articolul Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu” apare prima dată în Impact In Gorj.





Cititi tot articolul