Complexul Energetic Oltenia va înregistra în acest an o pierdere brută de 1,209 miliarde de lei, potrivit unui document realizat la nivelul Ministerului Energiei și consultat de economica.net. Cauza o reprezintă costurile mari cu certificatele de emisii de carbon pe care societatea trebuie să le cumpere pentru a putea funcționa.Veniturile totale ale CE Oltenia sunt estimate la 4,68 miliarde de lei, deci peste un miliard de euro, dar cheltuielile sunt mai mari, de circa 5,89 miliarde. Compania a anunțat că are nevoie de 1,6 miliarde de lei pentru achiziția de certificate de emisii pentru producția de energie aferentă acestui an.
„Nu comentez cifra. Nu e nicio dramă dacă vom ieși și anul acesta pe minus, atâta timp cât operațional vom ieși pozitiv. Scopul este să rezolvăm această situație și sigur o vom rezolva”, a spus managerul Sorin Boza, la o discuție în cadrul conferinței „Energie cu responsabilitate”, organizată de publicația InvestEnergy.
Bani europeni pentru înlocuirea cărbunelui
CE Oltenia plătește bani grei pentru taxele de poluare în condițiile politicii de decarbonizare a Comisiei Europene. Boza susține că statul român trebuie să aibă o poziție fermă la Bruxelles în privința cărbunelui, așa cum au făcut cei mai mari producători de energie pe cărbune din Europa, Germania și Polonia. Cele două țări au stabilit anii țintă pentru a se renunța la cărbune, dar au cerut fonduri europene de câte 40 de miliarde de euro fiecare pentru înlocuirea cărbunelui și pentru reconversie industrială. După calculele sale, și România ar trebui să ceară 20 de miliarde.
„Cuvântul de ordine este tranziția, pentru toată lumea. Din 11 țări europene unde se folosește cărbune, doar noi și Bulgaria nu avem un plan de tranziție, cu sume și termene, pentru Gorj și Valea Jiului. Politica de decarbonizare nu se mai poate opri, nu avem cum să ne opunem, dar trebuie să definim această perioadă de tranziție. Acesta este un subiect care va fi pe masa noului comisar al Energiei, ca soluție venită din partea celor doi mari producători (Germania și Polonia-n.r.)”, a mai spus Boza, la conferința pe teme energetice. Guvernul României a elaborat o schemă de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia pe care o va negocia cu Comisia Europeană.
I.I.