Deschiderea noului an academic 2019-2020 la Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu (II) – ,,Constatăm că în diverse demnităţi publice locale şi naţionale, avem reprezentanţi ai Universităţii «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu”!

https://gorjeanul.ro/


Aşa cum s-a amintit în materialul anterior, marți, 1 octombrie 2019, la sediul Universităţii «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu, Complexul Studențesc «Debarcader», în Amfiteatrul «Auditorium Maximum», s-a desfăşurat festivitatea deschiderii noului an universitar, în prezenţa unui număr mare de studenţi, de cadre didactice universitare şi din învăţământul preuniversitar, ca şi a unor personalităţi de seamă ale administraţiei municipale, judeţene şi chiar naţionale, care au răspuns invitaţiei Preşedintelui Senatului universitar, domnul prof. univ. dr. Adrian Gorun şi a domnului Rector, prof. univ. dr. Toader Nicoară, de a participa la manifestare şi de a transmite mesaje emoţionante pe adresa unei prestigioase şi respectate universităţi, aflată sub patronajul «părintelui sculpturii moderne», genialul Constantin Brâncuşi.

,,Am încercat ca de-a lungul timpului să fiu un apropiat al acestei instituţii academice”!
După discursul inaugural prezentat de către domnul Adrian Gorun şi după mesajul de suflet adresat de către domnul rector, Toader Nicoară, cu deosebire tinerilor studenţi care au ales ca să studieze la universitatea târgujiană, a rostit un vibrant mesaj, bine gândit şi bine structurat, domnul jurist Ciprian Adrian Florescu, Secretar de Stat în Secretariatul General al Guvernului, care a pornit de la aprecierea că prin şcoala pe care o urmezi şi prin funcţiile pe care le ocupi vremelnic, e bine să te gândeşti la ceea ce laşi în urmă, după care a mărturisit: ,,Am încercat ca de-a lungul timpului să fiu un apropiat al acestei instituţii academice, iar studenţii care au venit în anul I, deci, «bobocii», cred că au făcut o alegere cât se poate de fericită! Eforturile tuturor mediilor se îndreaptă acum spre obiectivul ca România să se dezvolte în viitor, iar acest efort va trebui să fie susţinut cu mai mult elan şi cu mai multă dăruire! Eu, unul, sunt mândru că am în judeţul meu o astfel de universitate respectată în întregul mediu universitar din ţară” a concluzionat înaltul demnitar al Guvernului! În mesajul rostit, domnul prefect Cristian Rujan, profesor la Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu a început prin a mărturisi: ,,Nu mi-am pregătit un discurs anume, cred că am unele emoţii şi aş dori să remarc faptul că politica educaţională din România trebuie regândită sub aspectul criteriilor de finanţare”, iar domnul conf. univ. dr. Marcel Romanescu, Primarul Municipiului Târgu-Jiu, care îşi pregătise textul unui mesaj elaborat, a ţinut să spună: ,,Vreau să vă adresez doar un cuvânt de suflet, pentru că rămân alături de comunitatea academică de aici şi pot să vă spun că am ajutat să avem un nou cămin pentru studenţi, aici, la sediul acesta, iar, astăzi, nu mai sunt singur, pentru că îl am lângă mine şi pe Cristi Rujan! De aceea, cred că această universitate mai are mulţi ani de acum încolo, pentru a dovedi valoarea ei academică”, a reiterat primarul Municipiului Târgu-Jiu!

,,Calitatea dascălului este răbdarea de a lucra metodic şi cu profesionalism pentru educarea tinerilor”!
Domnul prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, a spus cu francheţea-i caracteristică şi tipică unui dascăl care se respectă: ,,«Alimentarea» mea…spirituală de la UCB, pot spune că provine din mai multe direcţii convergente, iar, în opinia mea, instituţiile academice moderne intră într-o etapă axată pe latura cercetării. De aceea, am certitudinea că nu se va întâmpla cu UCB Târgu-Jiu, ceea ce s-a întâmplat cu Academia lui Platon, care a fost desfiinţată în anul 88 î. HR, pentru că e foarte frumos ca să ştii că ai o instituţie academică”, a încheiat plin de speranţă şi cu un parfum de optimist irecuperabil, domnul vicepreşedinte Gh. Nichifor! În mesajul adresat din partea învăţământului preuniversitar, doamna prof. dr. Marcela Mrejeru, Inspector şcolar general al IŞJ Gorj, a transmis urări de succes corpului profesoral din universitate, spunând printre altele: ,,Şi eu am emoţii în faţa dumneavoastră şi îmi exprim convingerea că învăţământul trebuie să fie unit! De aceea, mi se pare firesc să colaborăm cu dumneavoastră, pentru că reprezentaţi elita Gorjului! Noi trebuie să fim alături de aceste elite! În orice împrejurare, calitatea dascălului este răbdarea de a lucra metodic şi cu profesionalism pentru educarea tinerilor! Ţin să mulţumesc autorităţilor locale pentru întregul sprijin acordat şcolilor din Târgu-Jiu şi din judeţ”, a subliniat în încheierea intervenţiei sale, doamna Marcela Mrejeru! Fără emoţiile şi fără inhibiţiile specifice vârstei, studenta Alexandra Băzăvan a dat asigurări că Liga Studenţilor din UCB Târgu-Jiu apără şi promovează drepturile studenţilor, concentrându-se pe ideea organizării de manifestări culturale şi sportive cu caracter educativ şi de petrecere a timpului liber. Venerabila doamnă profesor asociat, Rodica Turceanu a sensibilizat participanţii din amfiteatru prin tonul patetic al discursului, când a spus: ,,Nu e puţin lucru faptul că în această universitate, într-o astfel de zi de început, oamenii să spună că sunt emoţionaţi, fiindcă emoţia este o exteriorizare a sufletului şi tot emoţia ne guvernează existenţa! Importanţa comunicării dintre individ şi instituţie, demonstrează faptul că trebuie să ne exprimăm corect, să înţelegem importanţa utilizării cuvântului în comunicarea socială! Am rostit gândurile mele spre folosul învăţământului şi cred că nu trebuie să ne supărăm de unele atenţionări pentru cuvântul pe care îl rostim”, a încheiat doamna Turceanu!

,,Această viaţă e o permanentă «trecere» şi un permanent efort – trăiţi-vă clipa!”
La finalul festivităţii de deschidere a noului an academic la Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu, au fost acordate distincţii unor cadre didactice prestigioase din universitate, mai exact, diploma de exceleţă, doamnei lector univ. dr. Dana Popescu, diploma de excelenţă şi placheta UCB, domnului prof. univ. dr. Doru Cârnu, diploma de excelenţă şi placheta UCB, domnului prof. univ. dr. Moise Bojincă, fostul rector al universităţii, care a accentuat cu patosul meditaţiei înţelepte: ,,Această viaţă e o permanentă «trecere» şi un permanent efort – trăiţi-vă clipa!”. Printre participanţii la festivitate, pot fi amintiţi cu mult respect: domnul prof. univ. dr. Nicolae Brânzan, d-l prof. univ. dr. Gheorghe Gămăneci, d-l prof. univ. dr. Ion Mocioi, d-na prof. dr. Carmen Cosmulescu, d-na dr. Sanda Mischie, cea care a oftat adânc şi a lăcrimat, exprimându-şi tristeţea că nici măcar nu a fost amintit numele regretatului prof. univ. dr. Nicolae Mischie, cel care a luptat cu ardoare pentru înfiinţarea Universităţii «Constantin Brâncuşi» la Târgu-Jiu! Apreciind caracterul eminamente academic al manifestării deschiderii noului an universitar în urbea de pe Jiul de Sus, domnul prof. univ. dr. Adrian Gorun a ţinut să menţioneze: ,,Numai educația întemeiată pe valori reprezintă vectorul principal al dezvoltării durabile a unei țări. Doar statele cu o asemenea educație au reușit să-și creeze și să-şi păstreze o cultură națională, ca parte recunoscută și acceptată a culturii universale! E foarte interesant să constatăm că în diverse demnităţi publice locale şi naţionale, avem reprezentanţi ai Universităţii «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu, o instituţie prestigioasă care aşteaptă, însă, mai multă implicare din partea parlamentarilor Gorjului”, a ţinut să concluzioneze, în aplauzele participanţilor, domnul prof. univ. dr. Adrian Gorun!
Profesor, Vasile GOGONEA



Cititi tot articolul