Motto: „Prostul are un mare avantaj față de deștept. Este totdeauna mulțumit de el însuși.” Napoleon Bonaparte
Parafrazând o carte compilată de cei din redacția Observatorului cultural mă gândeam la un titlu de genul Pas cu pas spre nicăieri. L-am schimbat, întrucât prin citirea Moțiunii de cenzură a opoziției în plenul Parlamentului României, joi la ora 10.00, posibilitatea să ne facem de râsul lumii civilizate a crescut și n-ar fi exclus să mergem Pas cu pas spre dezastru!
În primul rând, depunerea moțiunii de cenzură este un drept democratic al oricărei opoziții. Mă refer la o opoziție corectă și civilizată, nu la una care în frunte cu Noul PNL și USR face circ în Parlament. Un circ de prost gust. Las la o parte discrepanța dintre afirmațiile liderilor pretinșilor liberali din Noul PNL, care-s de fapt membri ai Partidului Popular European ca și Jupânul Klaus Werner Iohannis ce scoteau pe goarnă afirmații de genul că orice zi în plus cu guvernul PSD la timonă ar fi o mare pierdere pentru România. Iar marți și miercuri nu au dorit să-și citească cele numai opt pagini ale moțiunii lor de cenzură. Trebșoara aiasta a fost amânată pentru ieri, joi, și s-a produs. Nu tu idei, nu tu argumente valabile, ci doar însăilări demagogice. Fără a fi scrisă sau rostită vreo cifră, cât de cât. Măcar așa, pentru o comparație cu ce-ar fi vrut ei să fie bine ca să nu fie rău.
Ei, la cei din opoziție mă refer, pretind că au 237 de semnături și că vor avea joia viitoare, de la ora 10,00, când se va dezbate moțiunea de cenzură și se va vota în plenul Parlamentului peste 240 de voturi. Cine să-i mai creadă? Din moment ce la precedentele trei moțiuni de cenzură nu au avut niciodată, dar absolut niciodată, măcar atâtea voturi câte semnături strânseseră în catastiful doveditor.
Culmea este că din totalul de 465 parlamentari plătiți din banul public numai 128 de parlamentari au fost prezenți! La citirea moțiunii, desigur. În anul 2012, la ultima moțiune de cenzură a opoziției de atunci – grupată în USL – se știa măcar liderul și viitorul nume propus pentru a fi Prim ministru al României – Victor Ponta. Care avea și un program de guvernare bine închegat. Acum liderii de felul acesta nu există. La fel cum nu există un program de guvernare. S-au înșiruit o serie de partide și partidulețe care să ofere semnături pentru moțiunea de cenzură de care nu aveau habar nici-unul până în ultima clipă. S-a semnat, cum s-ar zice, în orb. Oare Tartorele Opoziției, vârful lor de lance – Preș. Klaus Werner Iohannis știe toate acestea? Ba bine că nu.
După apariția motivării Curții Constituționale a României la sesizarea Primului ministru, doamna Viorica Dăncilă, aceasta i-a cerut cetățeanului ce se simte „confortabil” la Palatul din Dealul Cotrocenilor să-și ia o pauză de la făcut fotografii cu ageamiii ce-i mișună prin preajmă la tot felul de sindrofii și să semneze decretele de numire a miniștrilor interimari.
Are dreptate Mihai Fifor, secretarul general al PSD, atunci când zice: „Iată deci cum CCR ne-a spus însă o dată, negru pe alb, că șeful statului(sintagmă fără corespondent în Constituție și în fapt, n.m. I.P.) își bate joc de legea fundamentală și de români, blocând cu bună știință activitatea guvernului. În orice altă țară, un asemenea președinte ar fi demisionat demult, fiindcă a eșuat iremediabil în rolul său de garant al Constituției. A eșuat în toate atribuțiile pe care le avea – din nepăsare, rea-credință și ambiție oarbă pentru un nou mandat – și continuă să facă rău, în mod conștient și intenționat propriei țări.”
ION PREDOȘANU
P.S. Indiferent care va fi soarta moțiunii de cenzură, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, susține că soarta bugetului României pe anul viitor este compromisă. Iar Bugetul nu va putea fi închis. De închis, poate ar putea fi închis vreun candidat!, aș adăuga eu (Ion Predoșanu)