• Un judecător de partea pensionarilor, un altul impasibil la doleanța lor
• Proprietarii imobilului vor să scape de chiriașii de la parter! Firma alesului local nu pleacă!
• O societate din Bumbești-Jiu, cercetată în 2016 pentru evaziune fiscală, scoasă între timp de sub urmărire penală, le-a închiriat bătrânilor jumătate din locuință pentru zece ani
• Contractul de închiriere, semnat de o persoană fără calitate în firma proprietară
• Acuzație: contract cu o societate, în locație funcționează și o alta!
• Administratorul chiriaș a făcut investiții în spațiu, iar doleanța proprietarilor nu îl interesează!
• Vârstnicii motivează că simt miros pestilențial în locuința de la etaj, din magazin.
• Administratorul spune că produsele sunt congelate în camere frigorifice și nu miros
• Unitatea de alimentație publică are și nu prea apă curentă
• Certuri de un an, instanța le-a dat dreptate când unuia, când altuia
• Dosarul, în recurs, proprietarii casei, bătrâni și bolnavi
• Administratorul Medrega: Plec doar dacă decide instanța!
Caz fără precedent în Târgu-Jiu, după ce doi pensionari au sesizat public că în toamna lui 2016 ar fi fost induși în eroare de proprietarul unei firme din Bumbești-Jiu, consilier local în orașul respectiv, să le închirieze parterul casei lor, situată la mică distanță de Complexul Păltiniș, contra unei sume lunare de doar 3400 de lei. Supărarea proprietarilor este că firma FARPIFOR SRL, condusă de Nicolae Medrega, ar fi semnat contractul de închiriere nu cu administratorul firmei care deține imobilul, ci cu soția acestuia, o persoană fără calitate în societatea MARIRAMON SRL, și asta nu pentru 2-3 ani de zile cum a crezut deținătorul spațiului, ci pe 10 ani. Orice încercare a administratorului de a majora chiria spațiului s-a lovit astfel de refuzul lui Medrega, care și-a adus în locație și firma condusă de fiul său, FARBUM SRL. Proprietarul a încercat pe cale amiabilă rezolvarea conflictului, apoi a trecut la măsuri mai dure, tăind utilitățile la parterul casei și, în final, ajungând la instanța de judecată. La fond, proprietarii casei au câștig de cauză, dar, recent la apel, o instanță a Tribunalului Gorj a dat dreptate chiriașului, cauza mutându-se în recurs la Curtea de Apel Craiova. Tensiunea în imobil continuă în atare condiții, proprietarii, doi soți de 71, respectiv 78 de ani, neînțelegând cum justiția poate să-i oblige să respecte un contract lovit de nulitate.
Soții Mariana și Petrișor Stănoiu dețin un imobil P+1 pe strada Ecaterina Teodoroiu la numărul 323 în Târgu-Jiu. Parterul locuinței este deținut de firma administrată de Petrișor Stănoiu de 78 de ani, firmă care în septembrie 2016 ajunge să închirieze spațiul de aproape 80 de mp societății FARPIFOR SRL din Bumbești-Jiu, administrată de Nicolae Medrega, consilier local. Contractul se semnează de Medrega și de Mariana Stănoiu, fără ca și cea din urmă să aibă vreo calitate în firma MARIRAMON SRL. Contractul de închiriere tip, spune femeia de 71 de ani, i-a fost adus la semnat ei, nu soțului, de către chiriaș, aceasta spunând că a semnat actul fără să sesizeze că în contractul ce i-a fost pus la dispoziție se stabilise că închirierea este pe 10 ani, iar suma era fixă.
,,Eram supărată la acel moment, deoarece am avut probleme cu imobilul, iar soțul era bolnav. Nu am realizat că perioada de închiriere a spațiului era trecută în act, de zece ani. Am realizat asta mult mai târziu când soțul a pretins majorarea chiriei, asta în 2017. Nu știam nici de problemele de atunci din justiție ale firmei din Bumbești-Jiu, care a fost cercetată pentru evaziune fiscală în aprilie, ca în septembrie să se mute la noi.
Am mers pe bună credință, dar am greșit. Noi nu mai vrem ca această societate să stea în chirie la parterul locuinței noastre, mirosul noaptea este îngrozitor și se aude și zgomot de la lăzile frigorifice. Dânșii nu vor însă să se mute și motivează contractul, dar și chiria modică inclusă în acesta.
Am ajuns la instanță, dar, deși judecătorul de la fond a înțeles că chiriașul deține un act nul și nemulțumirile noastre, la apel, obține, în mod incredibil, câștig de cauză. Noi nu am văzut încă motivarea instanței, dar nu am înțeles cum s-a judecat dosarul, decizia fiind acum radical schimbată. Ne judecăm însă în continuare. Sperăm ca instanța de recurs să ia în considerare că avem o vârstă și că am fost induși în eroare, deoarece nu am fi semnat niciodată un contract de închiriere pe un deceniu”, a explicat Mariana Stănoiu.
Justiția, puțin chioară!
Și soțul femeii este contrariat de sentința judecătorului de la Tribunalul Gorj. ,,Nu este posibil ca, la fond, un magistrat să vadă adevărul și expertizele din dosar, iar la apel să vadă lucrurile strâmb.
De asemenea, cred că nu este posibil ca să rămână în picioare un contract care nu este semnat de mine, administrator al firmei. Am fost victimele unei înșelătorii. Mai mult, cum e posibil ca o firmă care comercializează produse alimentare să fie lăsată să funcționeze fără utilități, mai exact fără apă curentă. Sperăm ca la Curtea de Apel, magistrații să vadă clar lucrurile. Nu ne permitem să ne distrugem fărâma de sănătate rămasă ca să suportăm acești chiriași ce ne produc disconfort fizic și psihic, zilnic. Apoi, s-a închiriat la o firmă, iar aici funcționează acum o alta, a fiului lui Nicolae Medrega”, a completat Petrișor Stănoiu. Fiul proprietarului firmei FARPIFOR SRL are însă o opinie contrară proprietarilor. Acesta nu a negat că spațiul nu are apă, în magazin fiind adus un bidon, dar a motivat că proprietarii spațiului lasă magazinul periodic fără apă, și le-ar fi tăiat și firul de curent. S-a menționat că le-a făcut acestora plângeri penale pentru distrugere și s-a explicat că firma nu va pleca din spațiu, deoarece a investit în acesta, mai exact în realizarea camerelor frigorifice.
Chirie mică, investiții mari
,,Nu vreau să plec pentru că eu am investit bani în acest spațiu. Eu i-am ajutat pe proprietari, le-am dat la timp chiria, dar nu mi se pare corect să îmi crească cuantumul lunar.
Nu e problema mea că am câștigat acum la apel și ei la fond. Eu am o afacere și interesele financiare sunt mai presus decât cele personale. Aștept să văd ce decide instanța, dacă câștig rămân, dacă câștigă ei, plec. În ceea ce privește dosarul de evaziune, firma a ieșit din cauză după ce a primit NUP. În ceea ce privește contractul de închiriere, acesta trebuia citit, nu era obligația mea să fac asta. Oricum s-a ajuns la o situație pe care eu nu o tolerez, și le-am făcut plângeri penale. Eu nu comit ilegalități, ci funcționez conform legii. Mi-au trimis controale peste controale, dar nu au rezolvat nimic. Toți au înțeles că este un litigiu, adică o luptă și cam atât. Nu sunt de acord să plătesc mai mult pentru acest spațiu”, a declarat Cristi Medrega, administrator al FARBUM SRL, firma care funcționează în spațiu, desi este pe FARPIFOR.
Proprietarii casei spun însă că abia mai tolerează situația și explică faptul că la un moment dat familia Medrega a vrut chiar să le cumpere casa, atunci când aveau probleme în legătură cu imobilul, lucruri între timp clarificate în favoarea lor. Cei doi soți menționează că își vor striga nemulțumirile în continuare, deoarece nu mai pot să împartă același spațiu cu firma pe care o acuză ei i-a tras în piept.
În Complexul Păltiniș, un mp închiriat costă în jur de 25 de euro, proprietarii solicitând acum 15 euro pe mp, dar chiriașul Medrega nu vrea o renegociere a tarifului de închiriere. În prezent, firmele familiei Medrega plătesc în jur de 12 mp în locuința familiei Stănoiu.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, prin directorul Nicolae Călescu, a confirmat, ieri, că se cunoaște situația de la imobilul situat lângă Complexul Păltiniș, cu mențiunea că a controlat firma lui Medrega, știut fiind că spațiul are o problemă la capitolul apă curentă, urmare a litigiului dintre proprietarii spațiului și chiriaș. Situația va reintra însă în atenția inspectorilor DSVSA, instituția fiind interesată de sănătatea consumatorilor.
ANAMARIA STOICA