Bogdan Bejinaru, lider sindical în cadrul Complexului Energetic Oltenia, se teme că ne va prinde sfârșitul anului fără mecanismul de sprijin al companiei în vederea achiziționării certificatelor de carbon. Bejinaru crede că demersurile ar fi trebuit să înceapă mai devreme. “Ar fi trebuit să lucreze la acest mecanism din ianuarie – februarie, când au văzut că am încheiat anul precedent cu peste 1,1 miliarde de lei pierdere. Mă tem că ne va prinde 30 decembrie cu problema nerezolvată”, a spus Bejinaru la Tele 3.
Bejinaru spune că societatea CE Oltenia este aproape terminată, iar efectele în economie vor fi devastatoare. “Am bătut de două ori recordul în acest an la import de energie, o dată după greva noastră, a minerilor, s-au importat 1.950 MWh, apoi când a picat un grup la Cernavodă. Se poate întâmpla oricând, automat am ajuns la două mii de MWh import”, a spus Bejinaru, lider în Sindicatul Liber al Salariaților de la CE Oltenia.
Liderul sindical spune despre factorii de decizie din domeniu că nu sunt sănătoși la cap. “Asta e chestiune de siguranță națională. Dacă va fi o pană de curent în toată România, îi va lua cu duba pe toți. Aici nu te joci”, susține Bejinaru.
Complexul Energetic Oltenia va avea de cumpărat pentru energia produsă în acest an certificate de carbon în valoare de circa 1,6 miliarde de lei noi, bani pe care nu îi are. În lipsa unui mecanism de sprijin, se vorbește de accesarea unui împrumut de 1,1 miliarde de lei, garantat de stat. În primăvara acestui an, compania a mai accesat un astfel de împrumut de 500 de milioane de lei, pentru certificatele aferente producției de anul trecut. Pentru producția din acest an, termenul de conformare este 30 aprilie 2020, riscul fiind ca societatea să plătească amenzi de 100 de euro pentru fiecare certificat neachiziționat și să își piardă autorizația de mediu. (A.A.)