În data de 1 și 2 Octombrie, la Varșovia, va avea loc „Summit-ul Energetic 2019 – Condițiile pentru tranziția energetică durabilă”. Prezent la acest eveniment va fi și Sorin Boza, Președintele Directoratului C.E. Oltenia, primind o invitație de a fi speaker pentru panelul care prezintă subiectul așteptărilor industriei în funcție de transformarea energiei. Sorin Boza a oferit un scurt interviu, în exclusivitate, reporterului Impact în Gorj:
Reporter: Ce se întâmplă la Varșovia?
Sorin Boza: Pe data de 1 și 2 Octombrie, la Varșovia se desfășoară cel mai important summit de energie pe anul acesta, la care vor fi prezenți reprezentanți din aproape toate țările Uniunii Europene. Summitul este organizat de Ministerul Energiei din Polonia împreună cu Euracoal. Cea mai importantă temă este definirea perioadei de tranziție în procesul de decarbonizare și ceea ce este mai important este că acest summit se va încheia cu o declarație comună a tuturor participanților, declarație care va fi citită în Parlamentul European și va fi prezentată noului Comisar pe Energie, ca un punct de vedere al tuturor celor care sunt producători de energie.
Rep.: România de cine este reprezentată?
S.B.: Din păcate, România nu este reprezentată de nimeni, invitația fiind trimisă d-lui Anton Anton, pe atunci Ministru al Energiei. Era invitat și confirmat ca și speaker la acest summit, dar din păcate Ministerul Energiei astăzi nu are un ministru, fapt ce a dus la imposibilitatea ca România să fie reprezentată la acest summit extrem de important, la nivel de demnitar. Sunt confirmați cel puțin opt miniștri din opt state europene, celelalte țări venind la nivel de Secretari de Stat, directori de direcții. Eu sunt prezent în calitate de membru în Comitetul Executiv al Euracoal și am primit o invitație de speaker, în calitate de Director General și Președinte al Directoratului C.E. Oltenia. Eu sunt speaker în panelul de tranziție către procesul de decarbonizare, panel coordonat și moderat de către Klaus-Dieter Borchardt, Directorul General Adjunct al departamentului Energie din cadrul Europene. Eu, în calitatea mea, voi susține că România va respecta această decizie a Uniunii Europene de decarbonizare iar în special, C.E. Oltenia și-a făcut propriul plan până în 2035 de decarbonizare, program care include cele două noi grupuri de gaz, parcurile fotovoltaice și voi aborda în discursul meu și posibilitatea mixului energetic național, ca o soluție pentru România, mai ales că suntem singura țară europeană cu producători monocolori.
Rep.: Veți avea întâlniri cu reprezentanții din Polonia și discuții pe baza mecanismului de sprijin adoptat de polonezi?
S.B.: Mâine ( n.r.azi ) o să am discuții cu Tomasz Rogala și alți membrii polonezi, cu privire la schema lor de sprijin și evident mă interesează să aflu păreri din partea unor oameni care au făcut deja un astfel de mecanism, un astfel de pas, pe care noi acum îl urmăm. Eliminarea cărbunelui este clar, nu se va putea face de pe o zi pe alta. Polonezii, nu au alte soluții decât cărbunele. Ca și noi, și ei, trebuie să ne conformăm în această perioadă la noile BAT-uri, trebuie să investim pentru a ne menține conformi din punctul de vedere al mediului. Ceea ce este interesant însă, este poziția Germaniei, care solicită oficial Uniunii Europene, acceptarea menținerii cărbunelui în mixul lor energetic până în anul 2038. Dar ei cer în această perioadă de timp, 40 miliarde de euro, pentru reconversie socială și reconversie industrială. România, prin acel memorandum, va trebui să definească o perioadă limită, dar în același timp, România trebuie să solicite din partea Uniunii Europene bani pentru reconversie socială, pentru reconversie industrială și să se apuce cât mai repede de treabă. Noi, am propus ca perioadă limită anul 2040, dar nu este făcut un calcul la nivel național pentru ceea ce înseamnă reconversie socială și reconversie industrială. Acest lucru trebuie să înceapă cât mai curând și cred că trebuie făcut de către Ministerul Dezvoltării, pentru că toată acestă treabă trebuie gândită la alt nivel.
Articolul Președintele Directoratului C.E. Oltenia, Sorin Boza, prezent la Summit-ul Energetic 2019 de la Varșovia! apare prima dată în Impact In Gorj.