5Termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt afectate de seceta prelungită. Ion Călinoiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, a declarat că la termocentrala de la Rovinari au intrat deja în funcțiune turnurile de recirculare a apei, pentru că nu mai există debit suficient pe râul Jiu. „Asigurarea apei pentru funcționarea termocentralei Rovinari, care are nevoie de un debit mediu de 11-12 metri cubi pe secundă, iar în prezent asigurăm 8,66 m.c. Urmare a acestui lucru vedem că au intrat în funcțiune turnurile de recirculare apei“, a precizat Ion Călinoiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj.
În schimb, seceta a dus la o creștere a cererii de energie electrică pe bază de cărbune, pentru că lacurile de acumulare sunt goale, iar hidrocentralele nu pot să funcționeze.
Arăturile de toamnă nu pot fi realizate
Seceta a afectat și agricultura. Cea mai gravă situație o reprezintă întârzierile la arăturile de toamnă, care nu se pot realiza pentru că pământul este foarte tare. În acest fel, culturile de primăvară sunt în pericol.
De asemenea, seceta a mai afectat și cultura viței de vie.
Articolul Termocentralele din Gorj, afectate de secetă și reducerea debitului de apă de pe Jiu apare prima dată în Impact In Gorj.