de septembrie 24, 2019 23:050
Dosarul „Lotului Ydail” este ca și soluționat în favoarea primarilor inculpați și acuzați că ar fi primit diverse șpăgi.
Curtea de Apel Craiova a respins, luni, toate contestațiile depuse la o decizie luată în Camera Preliminară a Tribunalului Gorj, prin care erau îndepărtate probele pe care procurorii le-au obținut cu ajutorul Serviciului Român de Informații. Mai exact, înregistrările făcute de SRI nu mai sunt considerate probe, asta în condițiile în care aproape toate acuzațiile aduse primarilor sunt bazate pe înregistrările respective. La dosar au fost depuse, inițial, zeci de convorbiri telefonice pe care anchetatorii le-au considerat suficiente pentru a proba acuzațiile aduse edililor.
Lista primarilor inculpaţi trimişi în judecată este formată din Sorin Bucurescu- Slivileşti, Florinel Ţuilă- Cătunele, Mihai Calotă- Urdari, Adrian Mangu- Bărbăteşti, Ilie Pietroi- Aninoasa şi Ion Gruescu, fost primar la Negomir. Ana Ceană, de la Melineşti, judeţul Dolj, este şi ea prinsă în lista inculpaţilor, precum şi Doru Şandru, administratorul Ydail Construct.
Primarii sunt acuzați că ar fi primit bani de la Șandru, acuzațiile pornind de la însemnările găsite într-o agendă a omului de afaceri. Înscrisurile au fost considerate de procurori ca o primă dovadă în acest dosar, acum agenda rămânând cam singura probă pe care se mai pot baza anchetatorii. Dosarul revine la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, iar procurorii au obligația să refacă cercetările și să decidă dacă îi mai trimit sau nu în judecată pe primari.
În urmă cu cinci ani, cei mai mulți dintre edili au și fost reținuți câte 24 de ore, după care împotriva lor nu a mai fost dispusă nicio măsură preventivă. Mai mult, toți au candidat și au obținut noi mandate din partea alegătorilor în anul 2016.