Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 76 voturi „pentru” și 16 abțineri ale senatorilor PNL, propunerea legislativă iniţiată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care vizează impozitarea pensiilor speciale de peste 7.000 de lei. Proiectul urmează să ajungă la Camera Deputaților, care e for decizional. „Senatorii PSD au dat dovadă de responsabilitate și au aprobat legea pentru aducerea pensiilor speciale la nivelul pensiilor normale, înainte de campania electorală pentru alegerile prezidențiale, astfel încât să nu fie folosită electoral această temă. Celelalte partide au făcut scandal că nu mai vor pensii speciale, dar nu au venit cu nicio inițiativă legislativă pentru a genera echitate între pensionari. PSD este singurul partid care și-a asumat o nouă lege a pensiilor care să repare toate inechitățile care duceau la situația în care persoane cu aceeași vechime și același număr de puncte aveau pensii diferite”, a declarat senatorul PSD de Gorj, Florin Cârciumaru.
PNL: Sunt lacomi, nu vor să renunțe la privilegii
De cealaltă parte, Opoziția acuză PSD că încearcă „albirea” pensiilor și că, de fapt, „lucrurile rămân exact ca, înainte”. „Reamintesc faptul că PSD este cel care a votat pensiile speciale. PNL a avut un amendament prin care a solicitat impozitarea pensiilor speciale cu 90%, iar PSD a votat împotrivă. Noi vorbim de impozitarea pensiilor speciale cu mult timp înainte, iar la Camera Deputaților, unde e votul final, vom reveni cu amendament. Ca să înțelegeți mai bine, ei au propus impozitarea cu 30% a pensiilor cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei şi cu 50% a celor peste 10.000. Asta înseamnă că la o pensie de 9.000 de lei, impozitul va crește cu doar 400 de lei față de legea în vigoare. Voi ce credeți, problema este astfel rezolvată?! Noi nu credem. Nu vom vota niciodată «albirea» pensiilor speciale încercată de PSD în campanie electorală”, acuză deputatul Dan Vîlceanu.
Liderul PNL Gorj susține că „a mai văzut” scenariul acesta când a fost adus în discuție proiectul privind reducerea vârstei de pensionare a minerilor. „Trece campania și vor respinge proiectul. Pentru că sunt lacomi. Nu vor vrea să renunțe nici parțial la privilegiile pe care și le-au acordat”, mai afirmă parlamentarul.
Militarii, polițiștii, procurorii, judecătorii, diplomații, senatorii și deputații, piloții și personalul aeronautic navigant civil, sunt beneficiarii pensiilor speciale. Acestea au ajuns să fie și de cinci ori mai mari decât cele bazate pe contributivitate.
I.I.