Omul de afaceri Gheorghe Sucitu a eșuat în demersul său în justiție de a scăpa de măsura preventivă a controlului judiciar impusă de procurori în dosarul penal în care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, o infracțiune de complicitate la obținerea ilegală de fonduri și două infracțiuni de fals sub semnătură privată, prin care a obținut, ilegal, 268.758 lei, reprezentând contravaloare servicii execuție la obiectivul construire pod Biserica Andreești, comuna Vladimir, deși aceste servicii și lucrări nu au fost efectuate în totalitate, cauzându-se un prejudiciu bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Sucitu mai are o problemă, cel puțin la fel de gravă, după ce un pod executat de firma sa la Jupânești, care a costat 37 de miliarde de lei vechi, are grave deficiențe, la 5 ani de la recepție.
Lucrări fictive la Vladimir…
Judecătorii Tribunalului Gorj au respins, la finele săptămânii trecute, plângerea formulată de afaceristul Gheorghe Sucitu împotriva ordonanței procurorilor prin care a fost instituită măsura preventivă a controlului judiciar împotriva sa.
Decizia magistraților e una definitivă, iar omul de afaceri e acum la mâna anchetatorilor care cercetează frauda în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale dar și în cel al UE, mai exact, cum a încasat firma lui Sucitu și cea a unui diriginte de șantier sume considerabile de la Primăria Vladimir fără să execute lucrările contractate.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au decis, în urmă cu două săptămâni, plasarea sub control judiciar, pentru 60 de zile, a omului de afaceri Gheorghe Sucitu, a primarului comunei Vladimir, Ion Ianăși, a secretarului și contabilului primăriei, precum și a dirigintelui de șantier Liviu Popescu, fiind acuzați de comiterea mai multor infracțiuni privind plăți pentru lucrări fictive la un pod din satul Andreești.
Procurorii au intrat pe firul unui contract din decembrie 2017, când Primăria Vladimir a obținut, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL2), suma de 502.823 lei pentru construirea unui pod de 23 de metri lungime, lângă biserica din satul Andreești, iar în 12 iulie a anului următor, lucrările au fost atribuite, direct, firmei GatMat Prod SRL din Tg-Jiu, care aparține omului de afaceri Gheorghe Sucitu.
Deși ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 2 octombrie, după numai 52 de zile, primarul a achitat mare parte din lucrări, adică 269.000 de lei, ca și cum podul fusese aproape finalizat, însă, în realitate, lucrările nu fuseseră efectuate.
Odată cu suma către constructor, primarul Ianăși a decontat alți 14.000 de lei dirigintelui de șantier, Liviu Popescu, cu toate că aceste servicii nu aveau cum să fie efectuate, în condițiile în care nu existau lucrări. Prin aceste fapte s-a creat un prejudiciu bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, așa că, primarul Ianăși este cercetat pentru abuz în serviciu, obținerea ilegală de fonduri și fals intelectual, secretarul comunei Vladimir și contabilul instituției, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dirigintele de șantier Liviu Popescu, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, iar omul de afaceri Gheorghe Sucitu, pentru o infracțiune de instigare la abuz în serviciu, o infracțiune de complicitate la obținerea ilegală de fonduri și două infracțiuni de fals sub semnătură privată.
…prost executate, la Jupânești
Tot firma lui Gheorghe Sucitu a construit un pod în comuna Jupânești, care, după cinci ani de la finalizarea lucrărilor s-a șerpuit, e plin de crăpături, iar un tronson s-a deplasat, în mod evident.
În primăvara anului 2007, firma Ferat Construct SRL din Craiova a câștigat lucrările de construire a două poduri peste râul Gilort în satele Vidin și Vierșani din comuna Jupănești, pentru suma de 3.081.607 de lei, fără TVA.
Lucrările la podul din Vidin au fost subcontractate firmei GatMat Prod SRL Tg-Jiu a afaceristului Sucitu. Abia în urmă cu cinci ani s-a putut circula pe noul pod numai că, din cauza unor deficiențe majore, în perioada de garanție, lucrarea nu a fost recepționată.
Partea pietonală e șerpuită, există crăpături între zona rutieră și cea pietonală cât pumnul, prin care se vede Gilortul, iar o parte a podului, de la unul dintre piloni până la un capăt, e deplasată, ceea ce face ca edificiul să fie unul de-a dreptul horror.
Abia în iunie anul trecut, autoritățile locale au acționat în judecată firmele Ferat Construct și GatMat Prod, dar și dirigintele de șantier, cel care a supravegheat practic lucrările și a semnat pentru buna execuție a acestora. După 16 termene de judecată, procesul e tot în faza expertizei, de parcă mai poate contrazice cineva evidențele, iar podul e spaima celor care se încumetă să-l traverseze.
Claudiu Matei