Toate cele opt sate ale comunei Padeș vor avea apă potabilă, dă asigurări primarul Serafim Antonie. Administrația locală a obținut bani guvernamentali pentru reabilitarea rețelei de apă, înființarea unei stații de tratare și a unui sistem de canalizare menajeră. Investiția se ridică la peste 10 milioane de lei.
„Este vorba despre reabilitarea rețelei de apă, înlocuirea conductei de azbociment și a conductei de fier pe o distanță de peste 20 de kilometri. Am înlocuit conducta de apă la Motru Sec, la capul satului fiind o problemă, acolo nu ajunge apa niciodată și sper ca acum să rezolvăm această situație. Prin înlocuirea acestei conducte, la fiecare familie se montează pe branșament un apometru, care va fi pus în momentul în care vom da drumul la apa tratată, pentru că la Valea Mare se va face o stație de tratare a apei, inclusă în acest proiect”, a spus primarul Antonie, la un post local de televiziune.
Toată comuna va fi branșată la sistemul de alimentare cu apă, fie că vorbim de gospodării, instituții publice sau agenți economici. „Toată comuna va fi branșată la apă, cu apometre, cu apă tratată. Termenul de finalizare este în 2020, dar sper să se încadreze constructorul, pentru că în acest proiect mai sunt prevăzute o stație de epurare, care va fi montată la Apa Neagră, și o rețea de canalizare pe o distanță de 2 kilometri și jumătate. Mi-aș fi dorit să fie canalizare în toată comuna, dar banii din acel proiect nu ajung”, a mai precizat primarul Serafim Antonie.
Bugetul local nu permite extinderea rețelei de canalizare, autoritățile locale încercând să atragă noi fonduri guvernamentale sau europene pentru asemenea investiții de anvergură. „Interesul meu a fost să reabilităm rețeaua de apă, că de 40 de ani de când avem apă în comuna asta, niciodată nu s-a pus la punct. Vor fi branșați toți cetățenii cu apometre și atunci vom avea toți apă. Până când nu va fi contorizată rețeaua de apă, unii dintre noi nu vom avea apă. Sunt discuții, probleme cu apa, mai ales pe timp de secetă”, a mai spus Antonie.
I.I.