Singura comună fără microbuz școlar. „Ni se spune mereu că suntem primii pe listă”. Soluția ISJ Gorj!

https://gorjeanul.ro/


Zeci de elevi din comuna gorjeană Crasna fac naveta pentru a ajunge la școală. Vin și de la 12 kilometri distanță, dar în comună nu există niciun microbuz școlar. „Suntem singura comună din județul Gorj fără microbuz școlar. Ni se spune mereu că suntem primii pe listă, dar situația tot nu s-a rezolvat”, susține viceprimarul comunei Crasna, Gheorghe Sanda. Inspectoratul Școlar Județean a solicitat noi microbuze, dar nu se știe când Ministerul Educației le va repartiza în județ. Între timp, autoritățile locale au apelat la o firmă privată pentru a asigura transportul elevilor către unitățile de învățământ.

Circa o sută de elevi din comuna Crasna fac naveta pentru a ajunge la școală.
Autoritățile locale spun că au făcut numeroase demersuri pentru a li se aloca un microbuz școlar, însă au avut parte mereu de același răspuns: „Sunteți primii pe listă”. În plus, spune viceprimarul Gheorghe Sanda, comuna din nordul județului este singura care nu dispune de un microbuz școlar. „Suntem singura comună din județul Gorj fără microbuz școlar. Ni se spune mereu că suntem primii pe listă, dar situația tot nu s-a rezolvat. Avem 85 de kilometri modernizați de asfalt, dar 83 de elevi îi am navetiști”, spune viceprimarul.
Copiii vin de la distanțe lungi, din sate îndepărtate, pentru a studia. Autoritățile locale au scos bani din buget pentru a le asigura transportul. „Cea mai lungă distanță pe care o au de parcurs este de 12 kilometri. Vin de la Buzești, Dumbrăveni, Drăgoiești, Crasna Vale, Crasna Deal, spre Cărpiniș, e un traseu de autobuz și Aniniș Deal, Aniniș Vale – Radoși – Cărpiniș, un alt traseu pentru microbuz. Avem microbuz închiriat de primărie, plătim cam 7.500 de lei pe lună, plus un autobuz. Un microbuz face două curse, ca să se încadreze, iar autobuzul de elevi, cel de Novaci, îmi ia și el 40 de copii.
Pentru microbuz, plata este la kilometru, iar pentru autobuz, pentru fiecare elev, biletul este de 2 lei, dus-întors”, ne-a mai declarat viceprimarul Sanda.

„Domnul primar să ceară sprijin”
În Gorj, 125 de microbuze școlare asigură transportul elevilor. Multe dintre ele sunt vechi și ar trebui înlocuite. Inspectoratul Școlar Județean Gorj a solicitat 50 de microbuze noi, dar nu se știe când mijloacele de transport școlar vor ajunge în județ. „Deocamdată nu avem nicio informație că ar veni microbuze noi în județ. Cei de la primărie pot să facă o adresă către noi sau chiar domnul primar să ia legătura cu alți primari și să ceară sprijin, în special către localitățile vecine care au câte două microbuze. Sunt unele care nu mai funcționează, iar el ar putea plăti inspecția tehnică și ce i-ar mai trebui mașinii respective să intre în rulaj. În rest, nu avem probleme în județ cu transportul elevilor”, dă asigurări Marcela Mrejeru, inspectorul școlar general.
I.I.



Cititi tot articolul