Un localnic din comuna Fărcășești încearcă de șase ani să își oblige vecinul de gard să intre în legalitate, respectivul fiind acuzat că nu a respectat, la construirea locuinței sale, distanța legală dintre casa sa și cea a vecinului. Acesta s-a considerat lezat în dreptul său de proprietate pentru că, spune el, iarna, zăpada de pe locuința vecinului, cade, de fiecare dată, pe o latură a locuinței sale, afectând structura de rezistență a construcției. Omul a reclamat problema autorităților locale, la ISC Gorj și la instanța de judecată. Autoritățile locale i-au dat dreptate reclamantului, dar nu au luat și măsurile care se impuneau cu vecinul de casă al omului. Acesta continuă, revoltat, lupta începută în 2013, pentru a-și obliga vecinul să intre în legalitate, chiar dacă asta implică demolarea acoperișului de la casa de lângă.
Cătălin Pârvulescu, șofer de profesie, a moștenit o locuință de la părinți, în satul Peșteana de Jos, comuna Fărcășești. În 2005, lângă locuința sa, vecinul își ridică o casă cu mansardă, care este extinsă cu o altă construcție în 2009. Pârvulescu are primul conflict cu vecinul, Aristică Dănărâcu, abia în prima iarnă după ce respectivul își pune peste construcție acoperișul. Mai exact, în acea iarnă, zăpada adunată pe casa nouă s-a prăvălit toată pe laterala locuinței lui Pârvulescu. Acest fapt a creat prejudicii pentru proprietar, casa sa fiind afectată nu doar de zăpadă, ci și de apa pluvială căzută de pe acoperișul vecinului.
Atunci, Pârvulescu și-a reclamat vecinul la Inspectoratul de Stat în Construcții Gorj, instituție care îl amendează pe Dănărâcu cu 3000 de lei și îi impune să intre în legalitate. Asta se întâmpla în 2011, dar și în prezent casa vecinului lui Pârvulescu este neatinsă, măsurile autorității locale lipsind cu desăvârșire. Mai mult, Primăria Fărcășești, obligată să urmărească intrarea în legalitate a construcției familiei Dănărâcu, nu face nimic în acest sens, spune reclamantul, considerând că autoritatea locală ar fi, nejustificat, de partea celui care încalcă legea.
,,Vecinul meu a mințit în sala de judecată spunând la proces că distanța dintre casa lui și gard, limită de proprietate, este un metru și jumătate. Lucru ireal, pe care eu îl pot demonstra măsurând la fața locului”, a spus Pârvulescu.
Cu metrul la purtător
Cert este că, între limita de proprietate și casa vecinului Dănărâcu sunt 30 de cm, pe alocuri cu câțiva cm mai mulți, în funcție de zidul clădirii și de gard. În ciuda demonstrației făcute de Pârvulescu, marți, în fața lui Nuța Dănărâcu, femeia a contestat situația, spunând că nu își va modifica niciodată acoperișul pentru că așa ar vrea vecinul său.
Vecina a susținut, răspicat, că distanța dintre case este, în opinia ei, cea legală, spunându-i vecinului să nu uite că ,,există Dumnezeu”. Situația este departe de a se rezolva întrucând atât Primăria Fărcășești, cât și ISC Gorj, refuză, spune reclamantul, să rupă pisica-n două, mai exact să aplice Legea 50/1991. Proprietarul se gândește cu groază că revine sezonul rece, iar locuința sa va fi iar afectată de zăpada căzută de pe casa vecină.
Acesta menționează că dacă vecinul său ar fi respectat proiectul de amplasament al casei, proprietatea sa nu era afectată. Mai mult, dacă vecinul făcea acoperișul tip calcan, așa cum era proiectul inițial făcut de SC EDIFICE SRL, emis în 2002, problemele la casa sa nu ar fi apărut.Omul își protejează de ani buni zidul exterior al locuinței sale, spre vecinul său, cu o bandă de cauciuc, protectoare.
A.STOICA