Trei noi focare de pestă porcină au apărut în județul Gorj, în ultimele zile. În total, sunt 19 focare confirmate în zece localități din județ. Sunt și două suspiciuni de pestă în comunele Slivilești și Mătăsari. Pentru a evita răspândirea virusului, s-au montat covoare și filtre de dezinsecție la toate ieșirile din județ.
Până la data de 9 septembrie, în județul Gorj sunt confirmate un număr de 19 focare de pestă porcină africană în localitățile: Târgu-Jiu, Crușeț, Runcu, Brănești, Slivilești, Ionești, Turcinești, Turburea, Bolboși și Drăgotești. Există suspiciuni de pestă în comunele Slivilești (sat Slivilești) și Mătăsari (sat Croici).
Cele mai multe focare, șase la număr, sunt în comuna Crușeț, în satele Slăvuța și Văluța. Alte patru focare sunt la Târgu-Jiu, în zona Șușița, și alte două în comuna Brănești, sat Capu Dealului. În ultimele patru zile au apărut trei noi focare: în Târgu-Jiu, Drăgotești – sat Corobăi și Bolboși – sat Bălăcești.
„Spre deosebire de alte județe, la noi virusul pestei porcine evoluează atipic, mai lent. Noi stopăm focarele pe unde trecem, nu mai apar cazuri, dar apoi ne aruncă în partea cealaltă a județului. Omul este de vină, în condițiile în care nu avem nicio îmbolnăvire la mistreți”, ne-a declarat Nicolae Călescu, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj. În toate focarele au fost aplicate măsuri de combatere a acestui virus, fiind instituite restricții pentru circulația persoanelor și a animalelor.
Câți porci au fost uciși
În tot județul au fost sacrificați 172 de porci, alți 27 murind din cauza bolii. Câțiva dintre proprietari au fost deja despăgubiți. „Pentru primele focare s-au primit deja banii. Restul dosarelor sunt aproape finalizate, își vor primi banii în câteva zile. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale”, a mai spus Călescu.
Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați medicului veterinar și DSVSA Gorj. „Se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcinelor fără avizul DSVSA Gorj. Sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem. Scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne din zonă este interzisă, fără avizul DSVSA Gorj”, informează DSVSA Gorj.
Pentru verificarea respectării măsurilor dispuse, au fost organizate filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în județul Gorj, cât și în localitățile infectate, filtre în cadrul cărora se desfășoară activități de dezinfecție, dar și de control al respectării măsurilor de restricție impuse. „Am instalat filtre la Țânțăreni, Polovragi, Motru, Târgu-Jiu, Bumbești-Jiu – avem la Lainici și la intrare la Curtișoara, Glogova, Crușeț, Logrești, Novaci, Cătunele, Ionești și Dănciulești”, a mai spus șeful DSVSA Gorj.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia.
Recomandări
Direcția Sanitar Veterinară Gorj readuce în atenția crescătorilor/deținătorilor de porcine din exploatațiile profesionale și non profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care le dețin.
Proprietarilor de suine li se recomandă:
• să nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;
• creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu alți crescători de porci domestici;
• hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în familie care aduc în exploatație carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
• nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;
• nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
• nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi;
• asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;
• anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Gorj (telefon 0253/226.033), precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și combatere.
I.IRINOIU