– Rep. Domnule Primar, Dănuţ Birău, iată-ne din nou, la un an de zile, la sărbătoarea «Zilele Oraşului Târgu-Cărbuneşti», cu destule evenimente care vă solicită foarte mult, printr-un ciclu de manifestări culturale şi spirituale semnificative pentru urbea marelui Poet Tudor Arghezi!
-D.B. Domnule profesor, în primul rând, doresc să vă adresez un «Bun revenit» în urbea noastră şi în biroul primarului de la Târgu-Cărbuneşti, să vă mulţumesc pentru că v-aţi adus aminte de noi, de faptul că Oraşul Târgu-Cărbuneşti sărbătoreşte în această săptămână, timp de trei zile, începând chiar de astăzi, «Zilele Oraşului» şi Hramul Mănăstirii «Sfântul Ioan Botezătorul» Cămărăşeasca, iar, legat de prăznuirea acestui hram, vrem să organizăm în Parcul «Stejeret», la ieşirea dinspre Ţicleni, manifestări cultural-artistice prilejuite de zilele oraşului nostru!
– Rep. De bună seamă, aveţi un program stabilit şi aprobat în consiliul local!
-D.B. Da, sigur, sunt manifestări care au fost stabilite să se desfăşoare pe parcursul celor trei zile, marţi, miercuri şi joi, în ultima zi fiind şi sărbătoarea mănăstirii noastre!
– Rep. De fapt, sunteţi un oraş cu două mănăstiri: Mănăstirea «Sf. Ioan Botezătorul» Cămărăşeasca, o mănăstire de maici, păstorită de către Maica Stareţă Monahia Cristofora Drăghici şi o mănăstire de călugări, Mănăstirea «Sf. Ioan Gură de Aur» de la Cojani, Măceşani, păstorită de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit, Vitalie Danciu, prin urmare, o situaţie pe care o întâlnim, ca şi în cazul comunei Crasna!
-D.B. Mă bucur că avem o astfel de situaţie fericită!
– Rep. Pentru că este şi ultima sărbătoare duhovnicească din anul bisericesc!
-D.B. Exact, iar, dacă ne referim la această mare sărbătoare bisericească, ea va încheia ciclul celor trei zile de manifestări pe care le organizăm în acest an!
,,Am căutat să găsim surse de finanţare pentru dezvoltarea localităţii”
– Rep. Simţeam nevoia să mai discutăm despre lucrurile pe care le-aţi realizat în acest al treilea an al mandatului dumneavoastră!
-D.B. În acest sens, pe lângă activităţile curente ale treburilor din oraş, problemele curăţeniei, ale utilităţilor de tot felul, am căutat să găsim noi oportunităţi, surse de finanţare pentru dezvoltarea localităţii. Spre exemplu, am reuşit să modernizăm aleile pietonale din faţa Şcolii Gimnaziale «George Uscătescu» şi Aleea care duce către Spitalul de Urgenţă de la Târgu-Cărbuneşti, deci, să amenajăm legătura pietonală din jurul spitalului, aleile din preajmă, pentru că s-au montat încă 20 de coşuri de gunoi pe aceste alei, mai ales că am fost sesizaţi că în jurul spitalului nu există coşuri de gunoi suficiente!
– Rep. Dar, dincolo de aceste aspecte de igienă urbană, ce mai puteţi adăuga?
-D.B. Partea de «promenadă», ca să mă exprim astfel, pe strada principală numită «Strada trandafirilor», pe lângă cele două trotuare au fost amplasate obiecte de dotare stradală, bănci, coşuri de gunoi «personalizate», cum sunt cele din faţa primăriei, în folosul cetăţeanului pieton.
– Rep. Am auzit că aţi promovat în liga a III-a cu echipa de fotbal «Gilortul», aşa este?
-D.B. Da, spre cinstea băieţilor, Gorjul are o echipă în cea de-a treia ligă, pe lângă «Pandurii», din liga a II-a, iar, pentru aceasta, am avut în ajutor oameni cu inimă mare, fiind ştiut faptul că prezenţa băieţilor în liga a treia presupune eforturi financiare, ca să începem cum se cuvine această ediţie de campionat şi să reprezentăm cu cinste Gorjul pe plan fotbalistic!
– Rep. În această perioadă de vacanţă, Muzeul «Tudor Arghezi», mai este deschis publicului?
-D.B. Da, sigur! E vorba despre clădirea care aparţine primăriei şi care a fost dată în administrare Muzeului Judeţean «Alexandru Ştefulescu», iar aici există un muzeograf care de luni până vineri e prezent la muzeu!
– Rep. Bine, dar sunt situaţii când în weekend, pot veni grupuri organizate, aşa cum este cazul copiilor din Tabăra de la Săcelu, iar, dacă tocmai atunci lipseşte muzeograful, cum se procedează?
-D.B. Fiind un om din oraşul nostru, dacă sunt solicitări în acest sens, îl apelăm la telefon şi vine ca să dea curs dorinţei vizitatorilor interesaţi!
– Rep. În camerele muzeului sunt lucruri interesante, inclusiv biroul de lucru al poetului!
-D.B. Iar, pentru că tot vorbim despre Poetul Tudor Arghezi, să amintim că pe 26 mai a.c., am găzduit Gala laureaţilor Festivalului internaţional de literatură «Tudor Arghezi», prilej cu care am avut oaspeţi deosebiţi, scriitori români şi străini, printre care şi membri ai Uniunii Scriitorilor, în frunte cu domnul acad, Nicolae Manolescu, Preşedintele USR (Uniunii Scriitorilor din România, pentru a nu se înţelege altceva)!
– Rep. În aceste zile, în tabăra de la Săcelu au fost şi copii veniţi din diaspora şi nu ştiu dacă au solicitat vizitarea muzeului din Târgu- Cărbuneşti!
-D.B. Nu am avut solicitare în acest sens, pentru că muzeul este deschis oricui, aşa cum am specificat, iar copiii românilor din diaspora aveau ce vedea la acest muzeu! Oricând, noi aşteptăm vizitatorii muzeului şi ai oraşului nostru, pentru că avem un bust al poetului în faţa primăriei şi un altul chiar în faţa intrării în Colegiul Naţional «Tudor Arghezi», iar în liceu este la intrare un tablou foarte sugestiv al marelui poet!
– Rep. Vă consideraţi mulţumit de modul în care colaboraţi cu oamenii care vă ajută, într-un fel sau altul, pentru realizarea obiectivelor pe care vi le propuneţi?
-D.B. În general, da, pentru că oamenii sunt deschişi, dacă eşti receptiv cu ei! Mulţi înţeleg faptul că un lucru trainic se face cu multă răbdare, dar, ca peste tot, mai sunt şi oameni nemulţumiţi, care ar vrea să primească mai mult decât pot ei să dea! Noi le respectăm libertatea de opinie şi îi acceptăm, pentru că «unanimităţile» nu sunt niciodată sănătoase, aşa că eu cred că multe dintre obiectivele pe care mi le-am propus atunci când le-am cerut oamenilor să mă aleagă în demnitatea de primar, au fost realizate, pentru că am reuşit să dăm curs şi să îndeplinim sarcinile asumate prin mandatul de primar!
,,Privesc înainte cu speranţă, pentru că am venit la primărie ca să fac treabă”!
– Rep. Pentru cel de-al patrulea an al mandatului, ce v-aţi mai propus?
-D.B. Amenajarea pieţei agro-alimentare, asfaltarea drumurilor din satele aparţinătoare. Chiar în această perioadă, suntem în faza de a realiza amenajarea celor patru kilometri de drum din satele Curteana-Creţeşti- Floreşteni, suntem în curs de licitaţie pentru podul din Ştefăneşti, de la Gura Văii, prin investiţii de peste 7 milioane de lei, finanţate prin CNI, de asemenea, finanţate prin PNDL! Vă mai pot spune că lucrăm la corpul de clădire din curtea Şcolii gimnaziale «George Uscătescu», iar, pe fonduri de la «Aparegio» şi PNDL, lucrăm la înlocuirea completă a canalizării de la Strada Pieţei, apoi, refacerea părţii carosabile a străzii, trotuare, şanţuri, rigole carosabile şi intrări la proprietăţi!
– Rep. În oraşul pe care îl administraţi, aveţi situaţii cu tineri care săvârşesc acte ilegale şi care manifestă un comportament deviant?
-D.B. Domnule profesor, poate ştiţi mai bine decât mine că tinerii din ziua de azi au multiple posibilităţi de informare şi de imitare a unor comportamente care depăşesc un anumit cadru legal, iar, de multe ori, nu pot fi controlaţi! Partea negativă se «lipeşte» mai uşor de un om, spre deosebire de partea pozitivă care se «lipeşte» mai anevoios! Desigur, sunt şi cazuri dintre acestea cu tineri care nu merg pe calea cea bună! Dar, în general, tinerii din Târgu-Cărbuneşti, iar, aici am în vedere elevii, atât cei de la gimnaziu, cât şi cei de la liceu, reprezintă exemple pozitive, inclusiv la concursuri şi competiţii ale elevilor, pentru că am avut chiar anul acesta un elev de la gimnaziu care a participat la olimpiada internaţională de matematică de la Deva, iar la Colegiul Naţional, procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost de 81%, de aceea, cred că la Târgu-Cărbuneşti se învaţă carte, avem cadre didactice bine pregătite, care îi îndrumă pe copii să meargă pe calea cea bună! Eu, personal, iubesc meseria de dascăl, am fost mai întâi învăţător, apoi am absolvit facultăţile de inginerie şi de educaţie fizică şi sport, din dragoste pentru copii, pentru că iubesc meseria de educator!
– Rep. E o dragoste pe care nu o părăsiţi nici în perioada mandatului de primar, după cum bine se observă, domnule profesor, Dănuţ Birău!
-D.B. Chiar pe fiul meu l-am îndrumat în această direcţie, pentru că după susţinerea examenului de evaluare naţională, prin absolvirea clasei a opta, va fi elev al Colegiului Naţional «Spiru Haret» din Târgu-Jiu, la clasa de învăţători-educatori, clasa cu profil pedagogic, pentru a fi un cadru didactic de nădejde în viitor!
– Rep. Pentru a oferi bilanţul unui tablou pozitiv al mandatului dumneavoastră în fruntea administraţiei locale, aveţi ce să prezentaţi oaspeţilor veniţi la manifestările sărbătorii «Zilele Oraşului Târgu-Cărbuneşti»?
-D.B. Cred că niciodată nu am făcut din aceste manifestări un prilej de a le prezenta oamenilor anumite realizări, pentru că nu cred că e momentul să ieşi pe scenă ca să le înşiri oamenilor, ce mari lucruri s-au făcut, aşa cum în noaptea dintre ani, cred că nu sunt «sănătoase» aprecierile despre anul care a trecut!
– Rep. Sunteţi optimist în ceea ce doriţi să faceţi în continuare în folosul cetăţenilor din Oraşul Târgu-Cărbuneşti?
-D.B. Privesc înapoi cu mândrie şi înainte cu speranţă, pentru că am venit la primărie ca să fac treabă! Optimismul este un lucru care mă caracterizează, pentru că tot timpul trebuie să sperăm la mai bine!
– Rep. Ce le adresaţi credincioşilor care în ultima zi, vor merge chiar de dimineaţă la slujba de la mănăstire?
-D.B. Îndemnul de a avea credinţă în Dumnezeu, ca o datorie şi o cinste care nu se pot măsura în cuvinte, ci, mai ales în fapte, chiar dacă vremurile sunt peste oameni…!
– Rep. Iar oamenii sunt «supt vremi», cum spune cronicarul Miron Costin!
-D.B. Exact, de aceea, pot să vă spun că oamenii din primărie şi toţi locuitorii oraşului nostru, vrem să se bucure de un trai civilizat, ca să avem cu ce ne prezenta în faţa urmaşilor care vor trăi aici, la confluenţa Blahniţei cu Gilortul!
– Rep. Domnule Primar, Dănuţ Birău, vă doresc multă sănătate şi mult succes în activitatea orientată spre folosul oamenilor, al comunităţii care v-a ales!
Profesor, Vasile GOGONEA