Toate primăriile din județul Gorj, membre ale Asociației de dezvoltare intercomunitară în domeniul serviciilor publice de salubrizare ,,ADIS”, trebuie să încheie contracte de prestări servicii, pentru colectarea gunoiului casnic, cu societatea Supercom SA București, care aparține familiei lui Ilie Ciuclea, un miliardar de top, fost senator PSD și, mai apoi, vicepreședinte al UNPR, Mare Comandor al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România. Contractul cu compania Supercom a fost încheiat, la jumătatea lunii mai, de către ADIS Gorj, deși scopul declarat al asociației este altul, iar acordul dezavantajează, în mod evident firmele înființate de consiliile locale ale comunelor din județ, în asociere, și impune tarife mai mari decât cele practicate de acestea. Un lucru este clar: cei care pierd sunt gorjenii, care de la începutul anului viitor pot plăti un preț mult mai mare pentru ridicarea gunoiului, iar cel care câștigă este milionarul Ciuclea.
Contract în detrimentul gorjenilor
Scopul declarat al ADIS Gorj este ,,realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii aferente serviciilor de salubrizare a localităților, pe baza Planului de dezvoltare al județului Gorj și furnizarea acestor servicii, sub autoritatea fiecărui membru asociat”. La preluarea funcției de director al Serviciului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor şi a Activităţilor de Salubrizare Gorj de către Luis Popa, fost șef la firmele din grupul Polaris, se prefigura înființarea unui operator pentru colectarea gunoiului menajer. În ședințele de lucru ale serviciului aflat în structura Consiliului Județean Gorj se discutaseră deja pașii pentru înființarea acestuia și chiar un plan de afaceri, după cum se poate observa pe planșele din biroul lui Luis Popa.
Numai că, între timp, ordinele pe linie politică și/sau masonică au schimbat în totalitate lucrurile, iar acestea au luat o întorsătură nefericită pentru locuitorii județului Gorj.
La data de 15 mai a.c., între ADIS Gorj și firma Supercom SA București a fost semnat „Contractul de achiziţie publică a serviciului de salubrizare, activităţi de colectare separate/transport, separate/depozitare a deşeurilor menajere şi similar din UAT-uri membre ale ADIS Gorj, judeţul Gorj”. Procedura de achiziție nu se regăsește pe nici un site de specialitate, singura informație publică fiind aceea că, acordul încheiat cu Supercom are valabilitate un an de zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia.La scurt timp, zeci de primării din județul Gorj au fost înștiințate că trebuie să încheie contracte cu firma Supercom pentru colectarea gunoiului casnic, iar tarifele impuse sunt de 12 lei/lună/gospodărie, fără TVA; 7,16 lei/lună/persoană, fără TVA și 100 lei/mc, fără TVA, pentru agenții economici și instituțiile publice din localitățile respective.Din acel moment, scopul pentru care a fost înființată ADIS Gorj nu mai subzistă, iar planul structurii conduse de Luis Popa, de înființare a unui operator în domeniu, pare că nu a fost decât o cacealma. Mai mult, tariful poate crește, de la 1 ianuarie, anul viitor, din cauza taxei circulare, după cum recunoaște Luis Popa, într-un comentariu pe o rețea de socializare.Cu toate acestea, consiliile locale de pe raza Gorjului sunt obligate să renunțe la contractele cu societățile de salubrizare în care sunt asociate și care prestează pentru mai multe primării, așa că acestea sunt sortite falimentului, iar angajații vor rămâne fără locuri de muncă.Un singur exemplu: societatea Salubris Gilort SRL, în care sunt asociate consiliile locale din localitățile de pe Valea Gilortului a avut profit, anul trecut, o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei și 65 de angajați.
Cine este Supercom SA
Societatea aparține familiei fotului prim-vicepreședinte al UNPR București, Ilie Ciuclea, ex- senator PSD, în mandatul 2004-2008. Denumit de presă ,,Lordul gunoaielor”, Ilie Ciuclea este membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România, iar în 2013, a fost ales Mare Comandor al acestuia.
Presa a scris că Supercom SA a fost înființată de Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea și Alexandru Bittner, un apropiat al lui Adrian Năstase, și cedată, ulterior, familiei Ciuclea. Societatea a derulat, în ultimul deceniu, numeroase contracte pe bani publici, printre care cu Hidroelectrica, Primăria Sector 2, cu Primăria Cluj-Napoca sau Consiliul Județean Dâmbovița. Supercom a derulat, anul trecut, afaceri de 40 de milioane de euro și a avut un profit de 700.000 de euro.
Claudiu Matei