Săptămâna trecută, două restaurante din municipiul Târgu-Jiu, respectiv localitatea Baia de Fier, au primit sancțiuni din partea inspectorilor sanitari-veterinari, valoarea acestora fiind de 11.200 de lei.
În cursul ultimei săptămâni, echipele de inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor de pe raza teritorială a localităților Arcani, Baia de Fier, Dănești, Mătăsari, Motru, Mușetești, Novaci, Peştişani, Polovragi, Rânca, Runcu, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Tismana, Țânțăreni, pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.Controalele efectuate au constat în: verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare și a tematicilor propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și zoonozelor – 123 de controale; verificarea în vederea înregistrării a 16 unităţi supuse controlului – 3 stupine (Mătăsari, Muștetești, Târgu-Cărbunești), un centru de prelucrare a laptelui (Novaci), un laborator de patiserie (Târgu-Jiu), un snack-bar (Mușetești), două rulote snack-bar (Dănești, Târgu-Jiu), patru magazine alimentare (Polovragi, Runcu, Târgu-Jiu), un fast-food (Târgu-Jiu), două restaurante (Polovragi, Târgu-Jiu) și un bar (Runcu); au fost înregistrate/vizate șase mijloace de transport (Târgu-Jiu); au fost prelevate 15 probe din alimente pentru determinarea unor contaminanți (metale grele – cadmiu, plumb, arsen anorganic; micotoxine – aflatoxine, deoxinivalenol, zearalenonă, toxine T2–HT2), a nivelului de contaminare radioactivă și a reziduurilor de pesticide, precum și a unor parametri microbiologici (enterococi, Escherichia coli, bacterii coliforme) sau fizico-chimici (umiditate); 41 controale efectuate în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare în unitățile din domeniul alimentar situate în zonele de agrement/localitățile de interes turistic în sezonul estival 2019 (Arcani, Baia de Fier, Peștișani, Runcu, Târgu-Jiu, Tismana; controale mixte cu IPJ și IJJ Gorj în puncte temporare de trafic (Polovragi, Țânțăreni – au fost verificate individual 18 mijloace de transport pentru animale vii/produse alimentare). ,,În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate mai multe sancțiuni pentru unități din Baia de Fier, Polovragi, Târgu-Jiu, Țânțăreni, astfel: o amendă de 10.000 de lei la un restaurant din Baia de Fier, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare refrigerate: ouă consum depozitate în vecinătatea mezelurilor și cărnii de porc refrigerate; neîntreținerea spațiului de depozitare a alimentelor, monitorizarea cu intermitență a temperaturilor de depozitare a produselor alimentare; o sancțiune de 1.200 de lei la un restaurant din Târgu-Jiu, pentru depozitarea necorespunzătoare (nesectorizată) a produselor alimentare (materii prime depozitate în același spațiu frigorific cu produsele finite – preparate culinare); o amendă în cuantum de 1.500 de lei la o autoutilitară în punctul de control din trafic de la Țânțăreni, pentru transportul produselor alimentare de origine animală (lactate) cu un mijloc de transport neautorizat; trei sancțiuni a câte 1.500 de lei pentru două autoutilitare și un autoturism în punctul de control din trafic de la Polovragi, pentru transportul produselor alimentare diverse (ciocolată ganaj, sos pentru profiterol, ciocolată lapte ganaj, înghețată etc.) cu mijloace de transport neautorizate”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar