Festivalul Național de folclor ”Cheile Oltețului”, de la Polovragi, va fi organizat în premieră pe 19 iulie, și are ca obiectiv principal conservarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional românesc, reprezentând spațiul de afirmare a tinerilor interpreți și de repunere în circulație a unor piese valoroase din diferite zone etnofolclorice ale țării.
Organizat într-o zonă cunoscută pentru zestrea spirituală moștenită de generații de păstrători și purtători de folclor, festivalul organizat sub formă de concurs de interpretare este deschis tinerilor interpreți ai cântecului popular românesc din întreaga țară. Specificul acestui festival concurs este repertoriul muzical exclusiv pastoral, ceea ce asigură ineditul și primatul acestui festival în contextul festivalurilor naționale de profil.
Festivalul concurs se va desfășura în data de 19.07.2019, când începând cu orele 10,00 va avea loc preselecția candidaților la Căminul Cultural Polovragi. Neprezentarea la preselecție atrage după sine neparticiparea la concurs.
Regulamentul Festivalului şi fișa de înscriere se află postate pe site-urile: www.polovragii.ro și pe www.traditiigorj.ro
Cei interesați să participe vor trimite fișa de înscriere și partiturile pentru cântecul cu orchestră pe adresele de mail: andreea.epure92@gmail.com sau cultura@traditiigorj.ro
Condiții de participare:
Vor fiselectaţi concurenţi din rândul participanţilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 ani, ce au obligaţia de a completa pentru înscriere fişa de participare.
Fişa va fi însoțită de partiturile repertoriului de concurs și vor fi trimise Primăriei Polovragi sau la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj la adresa de e-mail: andreea.epure92@gmail.com sau cultura@traditiigorj.ro până la data de 18.07.2019, în mod excepțional până la 19.07. 2019, ora 09.30, la Preşedintele juriului.
Concursul se desfășoară pe două secțiuni, soliști vocali și soliști instrumentiști. Pot participa interpreți amatori ai folclorului muzical din toate zonele etnofolclorice românești. Nu pot participa artiști consacrați sau profesioniști.
Evoluția în concurs
Concurenții trebuie să aibă pregătite cel puțin trei-cinci piese, fiind la latitudinea juriului dacă acestora li se vor solicita și altele decât cele prezentate. În acest caz concurentul va comunica prin fișa de înscriere noile piese, specificându-se tipul de acompaniament propus.
Premii acordate:
Marele Premiu al Festivalului, în valoare de 500 lei va fi oferit de Pensiunea Cheile Oltețului
Premiile secțiunii SOLIȘTI VOCALI vor fi acordate de Consiliul Local și Primăria Polovragi după cum urmează:
Premiul I- 300 lei
Premiul al II-lea – 200 lei
Premiul al III- lea – 100 lei
Premiile secțiunii SOLIȘTI INSTRUMENTIȘTI vor fi acordate de Consiliul Local și Primăria Polovragi după cum urmează:
Premiul I- 300 lei
Premiul al II – lea 200 lei
Premiul al III – lea 100 lei
Premiul „STELIAN FLORESCU” pentru cel mai tânăr interpret, în valoare de 300 lei va fi acordat de CJCPCT GORJ.
Programul Festivalului:
09.00 – 10.00 – stabilirea evidenței concurenților
10.00 – 13.00 – selecția participanților înscriși
16.00 – 17.30 – repetiție cu orchestra
18.00 – 18.30 Deschiderea Festivalului de către Primarul comunei Polovragi și discursul invitaților
18.30 – 20.30 Festival Concurs – Gala Festivalului Național de Folclor ”Cheile Oltetului” – Invitații festivalului
23.00 – Închiderea festivalului
Președinte și Director al Festivalului este conf. univ. dr. Habilitat Gabriela Rusu – Păsărin
Articolul Festivalul Național de folclor ”Cheile Oltețului”, organizat în premieră la Polovagi apare prima dată în Impact In Gorj.