Spitalul Municipal Motru a scos la licitație un contract de furnizare echipamente medicale, inclusiv instalare, punere în funcțiune și instruire personal. Valoarea totală a contractului este estimată la circa 700.000 de lei. Viceprimarul Cosmin Morega susține că era mai degrabă nevoie de un RMN, însă conducerea spitalului nu a făcut solicitare de finanțare la Ministerul Sănătății.
Licitația pentru cele trei echipamente medicale este una deschisă, iar firmele interesate pot depune oferte până pe data de 5 august. Spitalul din municipiul Motru vrea să achiziționeze o masă de operație mobilă cu acționare prin telecomandă, care să suporte o greutate de minim 360 de kilograme și să permită upgradarea cu accesorii pentru toate specialitățile chirurgicale. Pentru achiziționarea ei, unitatea medicală oferă puțin peste 230.000 de lei. De asemenea, spitalul mai are pe listă un microscop operator oftalmologie și un ecograf multidisciplinar performant, pentru examinări abdominale, urologice, obstetrică-ginecologie, părți moi, musculoscheletal, vascular, elastografie și cardiologie.
„Ar fi nevoie de un RMN”
Finanțarea este asigurată în proporție de 90% de către Ministerul Sănătății. „Am primit de la Ministerul Sănătății aproape 8 miliarde, din care primăria trebuie să asigure cota de finanțare de 80 de mii de lei. Sunt multe de achiziționat și de adus pentru Spitalul Municipal Motru”, susține viceprimarul Cosmin Morega, supărat însă pe conducerea spitalului pentru că nu ar fi făcut demersurile necesare pentru achiziționarea unui RMN sau a unui mamograf. „Au cerut lucruri mărunte. Eu am spus că este nevoie de un RMN sau de un mamograf. Dacă tu nu ceri, cum să îți dea?! Ei au însă o altă variantă, că de aceea m-am supărat pe domnul manager, și anume că RMN-ul implică niște costuri. Orice implică costuri, spitalul nu este societate producătoare de venituri, important să nu ai pierderi. La fel cu computerul tomograf, că nu poate funcționa 24 din 24 de ore, ci doar pentru urgențe, pentru că sunt iar niște costuri, că le ar mai trebui vreo 6 miliarde de lei (nr. lei vechi) pe an ca să funcționeze non-stop. Păi ei au terminat cu un excedent de 19 miliarde și nu găsesc 6 miliarde pe an ca să salveze viața omului… Sunt mai multe necesare la spital, dar important este să ceri. Și data trecută, tot ce au cerut le-a fost aprobat, la fel și acum”, a conchis Cosmin Morega, viceprimarul municipiului Motru.
I.IRINOIU