Câțiva polițiști gorjeni și-au aflat sentințele în dosarul în care au fost trimiși în judecată, după ce au fost arestați preventiv în urmă cu vreo patru ani pentru că făceau parte din „Mafia Cărbunelui”. Anchetatorii i-au acuzat pe mai mulți agenți din zonele Rovinari și Turceni că închideau ochii la transporturile de cărbune furat, în schimbul unor mici atenții șoferii fiind lăsați să își continue deplasarea spre Dolj, Olt sau chiar Teleorman, unde ajungea marfa sustrasă din depozitele Complexului Energetic Oltenia. Curtea de Apel Craiova a decis însă să invalideze sentința dată acum doi ani la Tribunalul Gorj în cazul agentului Gheorghe Milodin. Condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, aceasta fiind cea mai mare pedeapsă din dosar, agentul scapă de emoțiile cătușelor pentru că la Craiova a obținut un verdict care îl mai lasă în libertate ani buni de acum încolo. ,,Dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă de fond pentru inculpatul Milodin Gheorghe”, a decis Curtea de Apel Craiova. Practic, la toamnă dosarul se va rejudeca la Târgu-Jiu și dacă deja au trecut patru ani de la deschiderea anchetei, e clar cam în cât timp va fi pronunțată o sentință definitivă care să clarifice lucrurile și în privința acestui inculpat.Oricum, numărul agenților, care au și fost găsiți vinovați de acuzațiile ce le-au fost aduse de procuri și pentru care au și fost arestați preventiv în toamna lui 2015, este extrem de redus. Ștefan Găman este unul dintre inculpații care a primit o pedeapsă cu suspendare, fiind condamnat la 1 an, o lună și 10 zile de detenție, dar cu termen de supraveghere. Doi ani, tot cu suspendare, au fost dispuși și în cazul lui Nicolae Milodin, frate cu Gheorghe Milodin.
Acesta trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității la Bolboși și, de asemenea, trebuie să fie la dispoziția organelor judiciare, având obligația să își justifice inclusiv sursele de venit. Atât Milodin, cât și Găman vor putea activa însă în continuare în Poliție pentru că instanța le-a interzis doar să nu participe timp de un an la controalele pe care le fac colegii lor pe linie rutieră. „Aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g – constând în interzicerea participării la activităţi de control alături de poliţia rutieră – cod penal”, se arată în decizia definitivă a Curții de Apel Craiova. Instanța din Bănie a luat act și de decesul lui Nicolae Marinel Staicu, motiv pentru care procesul împotriva acestui inculpat a încetat. Opt luni cu suspendare au fost decise și pentru inculpatul Constantin Manolache, în timp ce Geani Vasile Butură, acuzat de 15 fapte de furt calificat a fost condamnat la o amendă penală pe care nu o va mai plăti pentru că a stat deja în spatele gratiilor.„Condamnă pe inculpatul BUTURĂ VASILE GEANI la pedeapsa amenzii penale de 9.240 lei (231 zile amendă x 40 lei) – faptă din perioada iunie – 30 decembrie 2014, un număr de 15 acte materiale. În baza art. 72 alin. 2 c.p. Scade din pedeapsa amenzii penale arestarea preventivă de la 03 septembrie 2015 până la data de 20 aprilie 2016 şi înlătură în totalitate zilele amendă, constatând executată pedeapsa amenzii penale. Respinge acţiunea civilă ca nefondată promovată în cauză de Complexul Energetic Oltenia S.A. faţă de inculpatul Butură Vasile Geani. Menţine sechestrul asigurator instituit prin ordonanţa 466/P/2016 din 07.09.2015 numai pentru suma de 953 de lei aparţinând inculpatului Butură Vasile. Dispune restituirea către numitul Butură Ion, tatăl inculpatului Butură Vasile Geani, a sumei de 350 de lei ridicată cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la data de 03 septembrie 2015 în dosarul nr. 466/P/2014”, se arată în decizia Curții de Apel Craiova. Prin aceeași sentință inculpații Butură, Manolache și Milodin au fost obligați să suporte câte 4000 de lei cheltuieli judiciare către statul român.
Dosarul i-a vizat și pe alți agenți de poliție, numărul total al inculpaților fiind de 13, aceștia fiind însă găsiți nevinovați pentru acuzațiile ce le-au fost aduse. După instrumentarea acestui dosar numărul cazurilor de furturi sesizate de CEO a fost în scădere, dar, conform relatărilor din presă de acum câteva luni, cărbunele a început să fie transportat „legal” din depozitele companiei cu ajutorul unor cereri formulate în numele unor biserici.
Unele lăcașe de cult au obținut aprobări pentru cantități mari de lignit, de ordinul sutelor de tone, dând impresia că au în funcțiune mici termocentrale.
Gelu Ionescu