O femeie conduce Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din Gorj. „Vrem să ne facem vocea auzită”


O tânără din Gorj conduce filiala judeţeană a Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR). Sucursala din Gorj s-a înfiinţat în urmă cu două săptămâni, preşedinte fiind aleasă Ileana Ciurică (37 de ani), licenţiată în Drept, director de magazin şi soldat rezervist voluntar la intendenţă. Tânăra a terminat cursul de formare cu media 10, iar acum vrea să lupte pentru drepturile rezerviştilor. „Încercăm să ne facem vocea auzită, să fim trataţi cu respect şi să ne integrăm printre cadrele active”, spune Ciurică.

Tânăra a povestit cum a reuşit să se implice în înfiinţarea sucursalei AORR de la Gorj. „Ideea mi-a venit la propunerea unui coleg şi în urma neregulilor sesizate încă de la intrarea mea în acest sistem. Este vorba de Dragoş Cîrstea, care la începutul anului a avut iniţiativa de a trimite o scrisoare colectivă către ministrul Apărării, cu privire la neregulile întâmpinate de rezerviştii voluntari pe parcursul selecţiei şi instruirii iniţiale, precum şi după semnarea contractelor. Eu m-am ocupat de mobilizare, reuşind astfel să adunăm aproximativ 100 de rezervişti din toată ţara. A fost şi continuă să fie o muncă de echipă la care ulterior s-au alăturat şi alți colegi minunaţi, dedicați acestui scop. Înfiinţarea de sucursale locale este o continuare a demersurilor începute, prin care urmărim să fim mai aproape de rezervişti, la nivel local”, a declarat Ciurică, pentru site-ul oficial al asociaţiei.
Biroul Executiv al AORR Gorj, ales cu unanimitate de voturi, este format din: Ileana Ciurică – preşedinte, Cătălin Marian Ciungu – vicepreşedinte şi Marius Alexandru Glăvan – secretar. „La ora actuală suntem 12 membri, dar dorim mărirea grupului nostru, pe măsură ce alţi candidaţi se alătură programului de formare a rezerviştilor voluntari. În acelaşi timp, încercăm să ajungem la militarii de carieră, în rezervă sau în retragere, pentru care AORR desfăşoară o activitate constantă de susţinere, în special pe tema pensiilor militare”, a precizat Ciurică.

„Suntem priviţi cu scepticism”
Rezerviştii nu sunt tocmai priviţi cu ochi buni de către militari. „Încercăm să ne facem vocea auzită, să fim trataţi cu respect şi să ne integrăm printre cadrele active. Dorim ca acestea să vină în ajutorul nostru, să înţeleagă că putem colabora, astfel încât să evităm marginalizarea rezerviştilor, un fenomen pe care mulţi dintre noi l-au observat. Cadrele active trebuie să înţeleagă că facem parte din aceeaşi structură, suntem de aceeaşi parte a baricadei şi avem aceleaşi interese”, mai spune şefa AORR Gorj, care a amintit şi de un episod trăit la unitatea militară de care aparţine. „De când am ajuns am avut senzaţia că nimeni nu ştie ce să facă cu noi, că suntem priviţi cu scepticism. Nici până în momentul de faţă nu am primit uniforma, primele de fidelitate au fost acordate cu întârziere, iar demersurile noastre au atras şi mai multă dezaprobare. Scopul AORR Gorj este de a ajuta viitorii rezervişti să nu se mai confrunte cu astfel de probleme, să fie reprezentaţi şi sfătuiţi pentru depăşirea obstacolelor cu care mulţi dintre noi s-au întâlnit deja”, a conchis Ciurică. Rezerviştii voluntari provin din rezervişti sau din cetățeni care nu au îndeplinit serviciul militar activ, dar care optează pentru îndeplinirea serviciului militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar.
I.IRINOIU



Cititi tot articolul