Rezultatele la Evaluarea Națională 2019 au fost afișate astăzi pe EDU.RO. Tot azi, elevii nemulțumiți de note depun contestații, iar o a doua comisie de corectare le va evalua din nou lucrările.
UPDATE 2. Libertatea vă prezintă o nouă statistică, după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională 2019:
TOP județe după procentul de note peste 5:
Brăila – 87,6% Cluj – 87,4%Prahova – 84%
TOP județe după numărul de medii de 10:
București: 48 Iași: 35 Cluj: 28 Dolj: 26Constanța: 24
Județele cu cel mai mic procent de note peste 5:
Giurgiu: 53,6%Teleorman: 58%Mehedinţi: 64,3%
Județele cu cele mai puține medii de 10:
Arad: 2 Caraș Severin: 2 Gorj: 1 Giurgiu: 1 Harghita: 1 Tulcea: 1 Teleorman: 1 Covasna: 0
UPDATE 1. Potrivit statisticii realizate de Ministerul Educației, dintre cei 146.105 candidaţi prezenți, 106.838 de candidați au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceștia, 429 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece).
La proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 118.074 de candidați (80,6%), iar 1.956 de candidați au fost notați cu 10 (zece). La proba de Matematică, 91.606 candidați (62,7%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 2.535 de candidați au obținut nota 10 (zece). La limba și literatura maternă, 8.130 de candidați (din 8.559 prezenți) au obținut note mai mari sau egale cu 5.
Notele de la Evaluarea Nationala 2019 sunt afișate și la avizierele centrelor unde au fost susținute examenele (săptămâna trecută), în afară de varianta online, pe evaluare.edu.ro.
VIDEO – Adriana Nedelea LA FIX: Florinela Iosip, jurnalist Libertatea, despre rezultatele la Evaluarea Națională 2019
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Calendarul afișării rezultatelor
AU FOST PUBLICATE REZULTATELE LA EVALUAREA NAȚIONALĂ (înainte de contestații), pe evaluare.edu.ro.
EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019 – calendar complet
25 iunie – Afișarea rezultatelor, înaintea contestațiilor (până la ora 12:00) 25 iunie – Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00) 26-28 iunie – Soluționarea contestațiilor 29 iunie – Afișarea rezultatelor finale, după soluționarea contestațiilor
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Cum se face contestație
Pentru a depune contestaţie pentru nota la Evaluarea Naţională, elevii trebuie să completeze o cerere adresată preşedintelui comisiei de contestaţii în care vor cere reexaminarea lucrării.
Elevii care depun contestații semnează, alături de părinți, o declarație-tip, în care se menționează că au luat la cunoștință că nota pe care o vor obține la contestație poate să le modifice nota inițială fie prin creștere, fie prin descreștere.
În cadrul etapei de contestații, notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială.
Dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie, formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.
“Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare”, se arată în ordinul Ministerului Educației.
Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.
Nota de la contestații este definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota primită inițial. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de elev la proba respectivă.
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Ce urmează după afișarea notelor finale
După ce află notele finale, elevii se pregătesc de o nouă etapă importantă: admiterea la liceu.
Calendarul pentru admiterea la liceu este laborios și se întinde pe câteva săptămâni.
Calendarul admiterii la liceu 2019 – Prima sesiune
• 3 iulie 2019 – validarea de către comisia de admitere a municipiului București a listei candidaților admiși la liceele/clasele la care s-au susținut probe de aptitudini și comunicarea rezultatelor în unitatea de învățământ;
• 3 – 7 iulie 2019: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere și introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere;
• 4 – 8 iulie 2019: Verificarea de către candidați și părinți a fișelor editate de calculator, corectarea greșelilor și listarea fișelor corectate din calculator;
• 8 iulie 2019 – Predarea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la comisia de admitere a municipiului București.
• 12 iulie 2019: Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 până la data începerii cursurilor anului școlar 2019-2020;
• 15 – 18 iulie 2019: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
• 19, 22 și 23 iulie 2019: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate.
Calendarul admiterii la liceu 2019 – A doua sesiune
• 23 iulie 2019: Afișarea situației locurilor rămase libere, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbămodernă/maternă;
• 24 – 25 iulie 2019: Înscrierea candidaților la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă/maternă;
• 26 – 29 iulie 2019: Desfășurarea probelor de aptitudini sau probe de verificare a cunoștințelor de limbă
modernă/maternă;
• 24 – 30 iulie 2019: Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare; (la Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes)
•31 iulie -1 august 2019: Repartizarea absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare.
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Cum se calculează media de admitere la liceu
Calculul mediei de admitere se face astfel:
MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN*
unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.
Un număr de 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris la evaluarea naţională în întreaga ţară, conform situaţiei centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale. În Bucureşti s-au înscris să participe la evaluarea naţională 13.933 de candidaţi. Toate probele au fost monitorizate audio-video. Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obţinută la evaluarea naţională are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.
Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.
FOTO: Eli Driu
Citește și: Interzis la Evaluarea Națională pentru elevii mai slabi, ca să nu dea rău școala! Într-un singur an, unitățile de învățământ au lăsat cu 70% mai mulți elevi de clasa a VIII-a repetenți și corigenți
Ce urmează pentru elevi după Evaluarea Națională. Calendarul admiterii la liceu pentru anul școlar 2019-2020
REZULTATE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019. Cum se notează lucrările și care sunt regulile la contestații
Post-ul REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Au fost publicate notele înainte de contestații apare prima dată în Libertatea.ro.