Protest al gorjenilor la Baia de Aramă pentru Sorina!


Incredibil, dar sute de gorjeni au reușit să se mobilizeze, sâmbătă seara, și să participe la protestul organizat la Baia de Aramă pentru susținerea familiei în care a crescut Sorina, fetița de opt ani smulsă violent de o procuroare din casa acestora pentru a fi dată spre adopție în America. Gestul violent al procuroarei a șocat pe toată lumea, iar asta i-a scos în stradă și pe gorjeni. În special din zona Motru au fost oameni care au ținut să fie alături de soții Șărămăt, printre cei veniți la Baia de Aramă fiind inclusiv primarul Gigel Jianu. „Oamenii încearcă să împiedice un abuz evident din partea autorităților. Locuitorii din Motru au vrut să se alăture celor din Baia de Aramă, o dovadă de solidaritate de necrezut. Sper ca Sorina să vină până la urmă acasă. M-am alăturat și eu și așa am ajuns câteva sute de motreni pentru a o susține pe Sorina”, spune edilul.Omul de afaceri Mihai Rămescu, găsit nevinovat în dosarul în care anchetatorii din Gorj l-au și încătușat în anii trecuți, a venit și el la Baia de Aramă. Cazul Sorinei l-a revoltat, la fel ca pe mulți alți români. „Este păcat că se întâmplă așa ceva, lucrurile acestea sunt extrem de urâte. E păcat când Sorina e despărțită de părinți și de surioara lor, e luată dintr-o familie atât de plăcută. Nu e cu putință să trăim acest calvar de o săptămână, să plângă sufletul în noi și organele statului să credem că își fac datoria. În loc să vină un executor pentru a vedea ce se întâmplă cu hotărârea judecătorească de adopție vine un procuror și o tăvălește, o lovește pe Sorina. Nu se poate așa ceva. Domnișoara Pițurcă m-a șocat așa cum a șocat toată țara. Unde trăim? De ce acest copil e luat de lângă noi? Se aude că fetița nici nu a fost luată pentru înfiere, ci pentru lucruri mai urâte. Oare să fie adevărat? Dacă e așa atunci națiunea română este în pericol. Sunt indignat de ceea ce se întâmplă”, a declarat Mihai Rămescu.
La protest a participat și liderul sindical Nelu Roșca. Acesta a spus că în mulțime sunt și mulți colegi de-ai săi din minerit, sensibili la problemele cu care se confruntă Sorina și familia în care fetița a crescut. „Statul român e superficial în relația cu cetățenii săi și în special cu copiii noștri. Nu e normală o acțiune de acest gen. Să fie tratată și maltratată Sorina în acest fel mi se pare inadmisibil. Sperăm ca Sorina să revină acasă pentru că vrem ca și copiii noștri să stea la noi în țară, nu la alții. Vrem să punem presiune pentru ca fetița să vină acasă. Motru e un oraș minier și sunt foarte mulți oameni care au venit aici. Peste 100 de mașini au venit la Baia de Aramă”, a declarat sindicalistul. Oamenii simpli au scandat în favoarea Sorinei și împotriva procuroarei de la Craiova care a smuls-o și târât-o pe aceasta pe jos până la mașină, printre mascați, pentru a o da spre adopție unei familii de români stabiliți în America. Protestatarii au aflat că tatăl adoptiv ar lucra la o companie care produce echipamente pentru transplantul de organe, alimentând astfel și mai mult zvonurile conform cărora Sorina nu ar fi fost luată de la Baia de Aramă pentru a fi crescută ca orice alt copil, tatăl adoptiv negând speculațiile de acest gen.
„Din Motru am venit cu toți ceilalți. Dacă românii au ajuns să își vândă copiii înseamnă că nu merităm să mai existăm ca națiune. Este strigător la cer și dacă acum românii nu se unesc atunci ne vom merita soarta. Dacă nu se rezolvă cu protestul trebuie să nu mai existăm. Copilul nu trebuie să plece de aici. Și aș vrea să întreb câți copii ai românilor au ajuns bază de organe pentru alții și dacă a fost cineva pedepsit”, a declarat un motrean, în timp ce altul a venit chiar cu fiul său la protest pentru a fi alături de Sorina.,,Nu putem sta indi-ferenți. Cu cât mai mulți cu atât mai bine. E o injustiție clară. Oricui i se poate întâmpla așa ceva. Copiii nu sunt de vânzare. Sorina trebuie să revină în familia în care a crescut. Americanii să ia un copil mai mic, de un an de zile, așa cum a fost luată și Sorina și crescută. Familia de aici nu a fost lăsată să o adopte, dar pentru americani s-a putut. E un abuz și acesta, ca să nu trecem peste ce s-a întâmplat cu procuroarea”, a spus bărbatul.Tatăl care a crescut-o pe Sorina, Vasile Șărămăt, a privit cu bucurie spre mulțimea de motreni care a venit să îi fie alături. „ Se dovedește încă o dată că oamenii ne iubesc și ne susțin pe noi și pe Sorina. Dacă eram răi nu ne era lumea alături. Dacă va fi cazul vom merge și la București. Acum au venit oameni din tot Gorjul, din Mehedinți, pentru a ne fi alături. Oamenii ne susțin și o vor pe Sorina înapoi”, a declarat tatăl, avocatul său declarând că azi va depune plângeri împotriva procuroarei care s-a transformat pentru câteva clipe în executor judecătoresc și care acum are de dat explicații.
Gelu Ionescu



Cititi tot articolul