Vremea caldă din ultimele zile duce la înmulţirea căpuşelor. Este avertismentul medicilor pentru acest sezon. Ni se recomandă să fim prudenţi atunci când ieşim la plimbare în parc sau la grătar la iarba verde.
Căpușele sunt un pericol pentru amatorii de picnicuri sau plimbări prin parcuri. De asemenea, ele pot fi transmise la om prin intermediul patrupedelor (câini, pisici) atunci când le mângaiaţi sau ieşiţi la plimbare cu ele. Sezonul căpuşelor este în timpul primăverii şi în lunile de vară.
Medicii recomandă ca după fiecare ieșire la iarbă verde să ne verificăm minuțios, ca nu cumva să avem căpuşe sub piele. De obicei, înţepăturile de căpuşe nu sunt dureroase, dar sunt foarte periculoase. Specialiştii ne recomandă să cerem ajutorul medicilor şi nici într-un caz să încercăm să scoatem singuri căpuşele de sub piele.
Capusele sunt antropode mici de 2,5- 14 mm, compuse din doua segmente, care se hranesc cu sange. Acestea transporta o serie de boli, fiind pe locul doi dupa tantarii la nivel mondial ca grad de pericol asupra sanatatii. Nu intepatura cauzeaza infectia, ci toxinele, secretiile, micoorganismele pe care le contine saliva capuselor.
Exista aproximativ 800 de specii de capuse, însă doar două pot transmite sau provoca boli îngrijorătoare: Ixodidae și Argasidae. Primele au pe spate un scut dur care le definește aspectul; acestea se ataseaza de gazdă și se hrănesc timp de câteva ore până la câteva zile.
Transmiterea bolii se întâmplă de obicei la sfârșitul mesei, când căpușa este plină de sânge. Argasidaele au corpul mai rotund și sunt lipsite de scutul de pe spate. Acestea se hrănesc, de obicei, mai puțin de o oră și transmit boala într-un timp foarte scurt, până la un minut.
Mușcătura de căpușă produce reacții intens dureroase. În general, mușcătura de capușă este nedureroasă. Mulți oameni nu o pot observa și nu pot găsi insecta, care se desprinde apoi. Cu toate acestea, existp unele simptome care sunt cauzate de mușcătura de căpușă.
Ocazional, o neurotoxina (o substanță toxică pentru sistemul nervos) secretată în timpul atașamentului de gazdă pentru a face mușcatura insesizabilă provoacă slabirea mușchilor sau paralizie. Simpla înlăturare a insectei stopează producția de neurotoxina, iar persoana afectată își revine rapid și complet.
Mușcătura de capusă în sine cauzează simptome abia după ce căpușa se desprinde și cade. Potți observa înrosire locală, mâncărime, arsură și, rareori, dureri locale intense.
Rezultatele bolilor transmise de capușe se instalează dupa câteva zile sau săptămâni. De aceea, persoanele afectate nu suspectează o boală cauzată de capușe, ignorând ințepătura abia vizibilă.
După mușcatura de capușa, poți prezenta oricare dintre următoarele simptome:
– febră, amorțeală, eczeme, confuzie, senzație de slăbire, durere și umflarea articulațiilor, palpitații, paralizie, respirație sacadată, greață și vărsături.
Articolul Avertismentul medicilor: atenție la căpușe! apare prima dată în Impact In Gorj.