Inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat, săptămâna trecută, controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate pe raza teritorială a județului Gorj (Baia de Fier, Bălănești, Băleşti, Bâlteni, Bumbeşti-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Bustuchin, Căpreni, Dănești, Drăguțești, Godinești, Hurezani, Lelești, Licurici, Motru, Negomir, Novaci, Peştişani, Prigoria, Rânca, Rovinari, Samarineşti, Săcelu, Scoarța, Stăneşti, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Telești, Turceni, Turcineşti), pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.
Controalele
efectuate au constat în:
–
verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de
Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare și a tematicilor
propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și zoonozelor – 107 controale;
–
verificarea şi înregistrarea a 8 unităţi supuse controlului: o stupină
(Turcinești), un centru de prelucrare a laptelui (Târgu-Jiu), un laborator de
cofetărie-patiserie (Târgu-Jiu), două restaurante (Baia de Fier), două magazine
alimentare (Dănești, Turceni), o unitate de catering (Rovinari), precum şi a 5 mijloace
de transport (Rovinari, Târgu-Jiu;
–
prelevarea a 44 probe din alimente (lapte crud de vacă, telemea de vacă, carne
proaspătă, carne tocată, cârnați de diferite sortimente, pește, suc de fructe
nepasteurizat, făinuri de panificație, arahide,
alimente gata de consum, miere), apă tehnologică, ambalaje și teste de
sanitație, pentru determinarea unor parametri microbiologici și fizico-chimici (NTG,
NCS, Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, enterococi, bacterii coliforme, drojdii şi mucegaiuri, azot ușor hidrolizabil, conținut NaCl, conținut de
apă, raport colagen/proteină, substanțe grase, zahăr invertit, conținut de apă,
indice diastazic, HMF, conținut de zaharoză, indicele polinic, conductivitatea
electrică);
– avizarea mişcărilor
inter-judeţene de animale;
– soluționarea
unei reclamații referitoare la o exploatație non-profesională din Bâlteni;
–
controale în trafic împreună cu reprezentanții I.P.J. și I.J.J. Gorj (Târgu-Jiu);
– continuarea
instituirii măsurilor specifice în focarul de anemie infecțioasă ecvină
(A.I.E.) din localitatea Peștișani;
–
verificarea condițiilor de comercializare a hranei pentru animale în magazine
specializate din Târgu-Jiu;
– emiterea și
distribuirea către proprietari a unui număr de 366 pașapoarte bovine;
– eliberarea
unui număr de 23 extrase din Registrul Național al Exploatațiilor;
În timpul controalelor efectuate
în această perioadă nu au fost aplicate sancțiuni.
Articolul Inspectorii D.S.V.S.A. Gorj în control la agenții economici apare prima dată în Impact In Gorj.